Gazeteciler Cemiyeti | Kıratlı: “Gazeteciler mesleklerinden ödün vermemelidirler”
18431
single,single-post,postid-18431,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Kıratlı: “Gazeteciler mesleklerinden ödün vermemelidirler”

cemiyet

18 Ara Kıratlı: “Gazeteciler mesleklerinden ödün vermemelidirler”

Özgürlük için basın projesi kapsamında Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde düzenlenen meslek eğitimlerinin Yedincisi Cumartesi günü Antalya’da gerçekleştirildi.

Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) tarafından yürütülmekte olan AB destekli proje gereği düzenlenen eğitim programın beşinci ayağı Antalya Gazeteciler Cemiyeti AGC Konferans Salonunda yapıldı.

Proje koordinatörü Yusuf Kanlı’nın katılımcılara kısa bir “hoşgeldiniz” hitabından sonra Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Savaş Kıratlı’nın yaptığı konuşmada ifade ve basın özgürlüğünün demokrasinin olmazsa olmazı olduğunu vurgulayarak “Gazetecilerin haberleriyle halk bilinçli tercihlerde bulunarak demokrasiyi hayata geçirebilmektedir. Sansür ve baskılar gazetecinin halkı bilgilendirme vazifesine engel oluşturmaktadır. Kabul edilemez. Ancak gazeteci de görevinin öneminin bilincinde olarak meslek ilkelerine, moral değerlere ve halkı bilgilendirme görevine sıkı sıkıya sarılmalı, ödün vermemelidir” dedi.

Daha sonra söz alan Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni de medyanın tarafsız ve yansız kalması gerektiğini vurgulayarak, mesleklerinde onurlu ve etik değerlere saygılı kişilerin ancak gerçek gazeteci olarak tanımlanabileceğini söyledi. Yeni Eğitim programına ev sahipliği yapmaktan ve Özgürlük için Basın projesinin Akdeniz bölgesel komitesini Antalya Gazeteciler Cemiyeti olarak üstlenmiş olmaktan onur duyduklarını kaydetti.

Eğitim programının ilk konuşmacısı Ankara’dan katılan Gazi Üniversitesi eski Dekanı profesör Dr. Korkmaz Alemdar, katılan öğrencilere basın etiği konusunu anlattı. İkinci eğitmen yine Ankara’dan Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Ümit Gürtuna idi. Gürtuna, “İfade ve Basın Özgürlüğü” konusunda eğitim verdi.

Gürtuna basının demokrasi açısından önemine değindi ve “basın özgürlüğü ancak ve ancak demokrasi olan yerlerde olabilir. Bir diğer deyişle basın özgürlüğü olmadan demokrasi olmaz” dedi. Gürtuna, gazetecilerin her şeyden önce gönüllerinde ülke sevgisi taşımaları gerektiğini söyledi.

Akdeniz Bölge Komitesi hukukcu üyesi Avukat Nural Uçar ise “Türkiye’de Yazılı, Görsel ve Elektronik Medyanın Karşılaştığı Tehlikeler” konulu sunumu ve Sosyal Sigortalar Antalya İl Müdürü Selim Erol tarafından “Sosyal Güvenlik” dersleri ile devam etti. Antalya Eğitim programı AB Akademi direktörü Hüseyin Aktürk’ün sunduğu “Sosyal Medya” dersi ile son buldu.

Cumartesi günü yapılan eğitim programından bir gece önce ise Ankara’dan gelen proje ekibi ve Başkan Vekili Savaş Kıratlı, ÖiB Proje Koordinatörü Yusuf Kanlı ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı İdris Taş başkanlığındaki Akdeniz komitesi ve yerel gazetecilerin katıldığı bir akşam yemeğinde bir araya geldi. Basın ile yapılan toplantıda yerel medya problemleri tartışılarak bazı çözüm önerileri ortaya konuldu.