
BEYHAN CENKÇİ
1969 – 1992 DÖNEMİ
1935 yılında Bursa’da doğan Cenkçi Ocak 1954’te Ankara’da yayımlanan Medeniyet Gazetesi’nde gazeteciliğe başladı. Yenigün, Ulus, Ankara Telgraf, Ankara Ekspres, Dünya gazetelerinde muhabirlik, yazı işleri müdürlüğü, yazarlık, başyazarlık ve Genel Yayın Yönetmenliği yaptı. Bu süre içerisinde basın mesleğinde çalışan ve çalıştıranlarla ilgili 212 Sayılı Yasanın gerçekleşmesinde yoğun uğraş verdi. Bu dönemi de kapsayan 5 yıl boyunca Gazeteciler Sendikası başkanı olarak görev yaptı.
Basın suçu nedeni ile 1960 öncesi bazı meslektaşları ile cezaevine giren Beyhan Cenkçi, fikir özgürlüğünün yılmaz savunucusu idi. Gazeteciler Cemiyeti’nde 24 yıl süren başkanlık döneminde “politikayı vestiyere bırakarak” ulusal ve mesleki konularda birlik, beraberlik ve dayanışmaya büyük önem verdi. Anadolu Ajansı’nda Genel Müdürlük Müşavirliği, TRT ve Basın İlan Kurumu’nda yöneticilik yaptı.
Ankara’da SBF Basın-Yayın Yüksek Okulu’nun kuruluşunda da emeği olan Cenkçi, basın mesleğine özellikle gençlerin yetişmesine büyük önem vermiş, Goethe Enstitüsü ile yakın işbirliği sağlayarak genç gazetecilerin yetişmesine bu yolla büyük katkıda bulunmuştur. Beyhan Cenkçi 1980 yılında Cumhuriyet Senatosu Kontenjan Senatörlüğüne seçilmiştir. Cenkçi, Gazeteciler Sendikası ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olarak meslektaşlarının sosyal sorunlarının çözümüne büyük oranda katkıda bulunmuştur.
Ölümünden sonra Kaş’ta toprağa verilmesini vasiyet eden Beyhan Cenkçi, Kaş ilçesinin önce Türkiye’ye, sonra da dünyaya tanıtılmasına öncülük etmiştir. Basın Şeref Kartı sahibi Beyhan Cenkçi’yi 17 Mart 1993 tarihinde kaybettik.