Gazeteciler Cemiyeti | KAVAKLI: “MEDYADA YENİLİKLER HEP İZMİR’DEN ÇIKAR
16827
single,single-post,postid-16827,single-format-gallery,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

KAVAKLI: “MEDYADA YENİLİKLER HEP İZMİR’DEN ÇIKAR

  • 2
  • 1

30 Ara KAVAKLI: “MEDYADA YENİLİKLER HEP İZMİR’DEN ÇIKAR

Medyada Yenilikler Hep İzmir’den Çıkar

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sivil Düşün Programı kapsamında Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) öncülüğünde yürütülen “Press for Freedom” (Özgürlük için Basın) projesinin İzmir toplantısı Ege Üniversitesi Konukevi’nde 26 medya mensubunun katılımı ile gerçekleşti.

Projenin Ege Bölgesi Komite Başkanı Yrd. Doç.Dr. Oğuzhan Kavaklı, Projenin Halkla İlişkiler Direktörü, Gazeteci Seva Ülman Erten ve Proje Asistanı Merve Kartal’ın ev sahipliği yaptığı toplantıya gazete sahipleri; gazete televizyon ve ajans yöneticileriyle Basın İlan Kurumu ve Basın Yayın Enformasyon İl Müdürleri katıldı.

“Tarihe Not Düşüyoruz”

Gazeteci Ülman Erten, “Medyaya yapılan şantaj, tehdit, gerekçesiz işten çıkarmalar ve toplu işten çıkarmalarla ilgili haberleri raporluyoruz. Bu raporlarla tarihe not düşüyoruz. İlerde bakıldığında, bu dönem neler yapıldığını, basının nelerle karşılaştığı ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum. O yüzden çok önemli bir iş yaptığımızı düşünüyoruz. Bir başka amacımız da demokrasinin işlemesi için katkıda bulunmaktır. Halkın doğru, tarafsız, yansız haberlere ulaşması ancak demokrasi ile sağlanır. Sadece ulusal basının değil, yerel basının da bize yardımcı olmasını istiyoruz” dedi.

Bir Yıllık İfade ve Basın Özgürlüğü İhlalleri Raporu Yayınlanacak

Proje asistanı Merve Kartal ise “8 aylık raporumuzu hazırladık. Yıl sonunda sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, gazeteciler, akademisyenlerin katılacağı yaklaşık 100 kişilik ulusal bir toplantı ile bir yıllık raporumuzu açıklayacağız. Ayrıca projemizde basın mensuplarının yaşadığı sıkıntılarla ilgili sekiz avukatımız çalışıyor. Sizler ve çevrenizdeki medya mensupları bu bağlamda sıkıntılar yaşadığınızda avukatlarımıza başvurabilirsiniz. İzmir’de yaptığımız bu toplantımızın amaçlarından bir tanesi de yerel basındaki sıkıntıları tartışarak, çözümüne yönelik öneriler oluşturabilmek. Raporumuz sonucunda böyle bir çalışma hazırlanacak” diye konuştu.

Yerel Eklerin Çıktığı İlk İl İzmir

Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı medyanın merkezinin İstanbul olmasına rağmen, bütün yeniliklerin İzmir’de çıktığı vurguladı. Kavaklı, “Basın özgürlüğü denilince aklımıza gelen en basit tanımlama haberin kaynağından okuyucuya, dinleyiciye, izleyiciye ulaşıncaya kadar hiçbir sınırlamaya tabii olmamasıdır. Basın özgürlüğünün ve basınla ilgili her türlü uygulamanın merkezinin İzmir olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Çünkü önemli olan yerel basının güçlü olmasıdır. Dünyada yerel basın bizde ise ulusal basın öndedir. Ancak bu açığı ulusal basın, yerel ekler ile karşılamaktadır. Türkiye’de yerel eklerin ilk çıktığı yer de İzmir’dir. Ayrıca ilk vilayet gazeteleri, en eski ticaret gazetesi, en eski Akşam Gazetesi Ege Telgraf gazetesi de İzmir’de hala liderliği elinde bulundurmaktadır” diye konuştu.

“Gazeteci Gücünü Halktan Alır”

Medya 4. Güç olduğunu ifade eden Ege Telgraf Gazetesi Genel Koordinatörü Can Süphandağlı ;”Ne güç olursanız olun finans gücünüz yoksa var olamazsınız. Ulusal ve yerel gazeteler mal edilen fiyatının altında satılırsa bu noktada basın özgürlüğünden söz edemeyiz. Aslına bakarsanız gazeteci gücünü halktan alır ve halka inmesini bilmelidir. Gazeteci; siyasetçinin, ticaret adamının yerine geçmemelidir. Bunun çözümü var; ancak biz medya olarak bu çözüme razı mıyız öncelikle bu tartışılmalıdır. Doğru, tarafsız haber yazılmalıdır” dedi.

“Rehberimiz Vicdanımız Olmalıdır”

Prof. Dr. Gülgün Tosun; “Basın 4.kuvvettir diyoruz. Ancak siyaset bilim kökenli biri olarak diyorum ki basına ya da medyaya dördüncü kuvvet demek onu doğrudan doğruya siyasal iktidarla ilişkilendirmek demektir.” diye iddia etti. Siyasal iktidar içinde kuvvetler ayrımı ilkesi tarihte iktidarın tek elde toplanması yerine yasama yürütme ve yargı olarak ayrılması ilkesiyle hayatımıza girdiğini ifade den Tosun, “Basında ya da medya da tarafsız habercilik diye bir şey olamaz. Çünkü; herkesin dünya görüşü farklıdır. Ancak burada bir taraf olmadan rehberimiz vicdanımız olmalıdır. Daima kim olursa olsun ezilen tarafın yanında olmalıdır. Biz kendi özümüze ve kaynağımıza dönersek kendi yerel gücümüzü belli ölçülerde hayata geçirmeye çalışırsak ve yerel medyada bir etik kurulu oluşturursak başkasından ziyade kendimiz sorunlarımızı çözeriz” diye konuştu.

“Yazılı Basın Tiraj Kaybetmeye Mahkum”

Komite üyelerinden Av. Ufuk Karhan, toplantıda, “Okur temsilcilerinin” bulunmasının da yararına işaret ederek, ‘basının sorunlarına çözümün okuyucuların istek ve beklentilerine cevap vermekten geçtiğini’ belirtti.

Haber Hürriyeti Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Irmak ise, mevcut gidişat nedeni ile yazılı basının tiraj kaybetmeye mahkum olduğunu, gazetelerin açığının internet medyası ile kapatılacağını söyledi. Ekonomik Çözüm Gazetesi Kurucu Başkanı Ahmet Yener Özkesen ise, gazetelerin hiçbir zaman yok olmayacağını, tüm kitle iletişim araçları içinde gazetenin özel bir yerinin olduğunu ifade etti.

Proje kapsamında yerel gazetecilerden, avukatlardan, Sivil Toplum Kuruluşu çalışanlarından, akademisyenlerden oluşan, medyanın bağımsızlığına, insan hakları, sosyal içerme, ifade özgürlüğü, demokratikleşme konularına öncelik veren, Avrupa Birliği’nin değerlerine bağlı kurulan İfade Özgürlüğü ve Basın Etiği Daimi Komitesi raporlamalar ve ihlaller üzerinde çalışıyor.