Gazeteciler Cemiyeti | Gençler çatımızda buluştu
18916
single,single-post,postid-18916,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Gençler çatımızda buluştu

DSC_0171-620x400

27 Eki Gençler çatımızda buluştu

 

Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen Söz Gençlerde Projesi’nde Türkiye’nin çeşitli illerinden 4O genç bir hafta boyunca çeşitli konularda politika yapıcılar ile bir araya geldi

cem başkan

HABER VE FOTOĞRAFLAR TANER DEDEOĞLU-Erasmus+ Gençler ve Politika Yapıcıları Arasında Diyalog Programı kapsamında Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen, Özgürlük İçin Basın- Söz Gençlerde projesi tamamlandı.

18 Ekim Pazar gecesi şehir dışından gelen katılımcıların otele yerleştirilmesi ardından tüm katılımcılarla akşam tanışma etkinlikleri yapıldı. Katılımcılar önce sıfat-isim oyununda isimlerinin ilk harfiyle başlayan bir sıfat ekleyerek birbirlerinin isimlerini öğrendiler. Daha sonra ikili olarak eşleşerek verilen boya kalemleriyle birbirlerinin resimlerini çizdiler. Bu resimler daha sonra zarfların önüne yapıştırıldı ve bir sonraki “secret friend/gizli arkadaş” oyunu için zarflarını oluşturdular. Ardından katılımcılar, herkesin isimlerinin bulunduğu şapkadan kimseyle paylaşmamak üzere gizli arkadaşlarını seçtiler ve katılımcılardan proje süreci boyunca bu gizli arkadaşlarına notlar- küçük hediyeler gibi paylaşımlarda bulunmaları istendi. Ardında “özgürlük oyunu”  oynandı, ilk günden katılımcıların birbirlerinin isimlerini öğrenmesi ve yalnız kalmaktansa gelen diğer katılımcılarla kaynaşması amaçlandı.

cem1

19 Ekim pazartesi saat 10.00’da projeyi konuşmasıyla açan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin yoğun basın ihlallerinin yaşandığı bu dönemde özgür basın için sizlerin düşüncelerine ihtiyacımız var diyerek “basın önündeki sorunlar için çözüm önerileri üreterek topluma, politikalara ve demokratik hayata aktif olarak katılmanızı bekliyoruz” dedi.

cem2

Daha sonra Özgürlük İçin Basın Proje Halkla İlişkiler sorumlusu Seva Erten de gençlerin projeye aktif katılımlarını istedi. Gençlik bilgilendirmesi oturumunda Türkiye Ulusal Ajansı Uzmanı Oya Bumin de Erasmus + Programı ve sunduğu fırsatlardan söz etti.

cem3

Ardından gençlik programları, Özgürlük için Söz Gençlerde projesi ve “Youthpass” hakkında bilgilendirme oturumu gerçekleşti. Bilgilendirme oturumunun ardından tanışma etkinliklerine devam edildi.  Gerçekleştirilen “kütüphane oyunu” etkinliğinde katılımcılardan kendilerini anlatan bir kitap kapağı tasarlaması istendi. Çalışmalar gazeteci Pınar Dağ’ın veri gazeteciliği konusunda yaptırdığı pratik çalışmalarla başladı. Öğle yemeği arasından sonra veri ile çalışma uygulamalarına devam edildi. “Veri Sokakta” çalışmasında, gruplar seçtikleri bir konu hakkında, bulundukları oteli merkez alarak, otel yakınındaki çeşitli yerlerden veri topladılar ve oluşturdukları veri setlerini çeşitli grafiklerle veri gazeteciliğine uygun olarak flipchartlar üzerinden ifade etti ve sundular. Sonraki oturumda Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Nafiz Kaya ile “Çankaya Belediyesi Yurttaşlarla İletişimi Nasıl Kuruyor?” konusunda gençlerle buluştu,  Çankaya Belediyesi’nin çalışmaları, etkinlikleri ve şeffaflığı hakkında gençlerin sorularını cevapladı.

cem4

Akşam yemeğinden sonra “Hoşgeldin Gecesi” yapılarak çeşitli illerden gelen konukların getirdiği yöresel yiyecekler sergilendi. Katılımcılar geldikleri şehirler, çalıştıkları kurumlar, temsil ettikleri STK’lar ve çeşitli çalışmaları hakkında paylaşımlarda bulundular.

cem5

Projenin ikinci günü grup dinamiği ile başladı. İki gruba ayrılan katılımcılar gözleri kapalı elleri ve kolları karışık bir şekilde birbirlerinin elleri tutmaya çalışarak tekrar düzgün bir çember oluşturması istendi. Sonrasında gazeteci Taner Dedeoğlu gençlerle “Röportaj Teknikleri” konusunda deneyimlerini paylaştı. Ardından soru cevap kısmına geçildi. Röportaj teknikleri pratiği için katılımcılar gruplara ayrılarak, seçtikleri ünlü bir isimle hayali röportaj çalışması yaptılar. Verilen kısa aranın ardından gazeteci Pınar Dağ ile açık veri çalıştayına devam edildi. “Hayat kurtaran, istihdam yaratan açık veri ve türleri nelerdir? Medya için neden önemlidir?” konularında bilgilendirmenin ve tartışmaların ardından katılımcılarla örnek incelemesi yapıldı. Ardından 2015 açık veri endeksi paylaşımı yapıldı ve ülkeler bazında açık veri skorları incelendi. Ardından gruplar bir ülke seçerek açık veri endeksi seviyelerini inceledi ve incelediklerini sunumla anlattılar. Ardından storyboard ve manuel harita çalışması yapıldı ve gruplar çalışmalarını sundular. Öğle yemeğinin ardından Avrupa Birliği’ni tanımak için Euroquiz oyunu oynandı. İçinde Avrupa Birliği ve gençlik projeleri hakkında sorular bulunan renkli balonlar duvara asıldı ve beş gruba ayrılan katılımcılara soru ve joker hakkı satın almaları için renkli kağıtlardan “data” paralar verildi. Doğru cevaplar için para kazanıldı, sonunda ne çok parayı elinde bulunduran grup birinci seçildi. Euroquiz oturumunun ardından avukat Tuncay Alemdaroğlu “Bilgi Edinmenin Yasal Dayanağı” konusunda bir oturum gerçekleşti. Bilgi edinme yasalarından ve kamu kurum ve kuruluşlarından bilgi edinme istatistiklerinden bahsedildi. Katılımcıların soru-cevaplarının ardından hız ve sıcaklık ölçer, sinema etkinliği ile değerlendirme yapıldı.

cem6

cem821 Ekim Çarşamba günü grup dinamiği ile başladı. Sonrasında Doğruluk Payı editörü Bengi Cengiz katılımcılara siyasilerin söylemleri hakkında atölye çalışması yaptırdı.  Doç. Dr. Tuğba Asrak Hasdemir ise insan hakları konusunda gençlerin kendi fikirlerini tartışacakları atölye çalışması yaptırdı. Ardından milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan basın özgürlüğü konusunda gençlerle konuştu. Prof. Dr. Korkmaz Alemdar ve gazeteci Faruk Bildirici ise etik konusunda gençlere bilgi vererek, gençlerde gazetelerde çıkan örnekleri etik açısından inceltti. Gün sonunda sinema etkinliği ve aktif katılım ikonuyla değerlendirme yapıldı.

cem7

22 Ekim Perşembe günü grup dinamiği ve ifade ve basın özgürlüğü sorunlarının tespit edilmesiyle başladı. 2015 Yılı ihlal haritası çıkarıldı ve ardından gençler ifade ve basın özgürlüğünde sorunlarına yönelik çözüm önerileri geliştirdi.  Perşembe günkü etkinlikler gazeteci Taylan Erten’in özgür basın konusundaki sunumuyla devam etti. Ardından sendikacı Yaşar Seyman örgütlenmenin insan hakları ve özgürlükler açısından öneminden bahsetti.  Akşam yemeğinden sonra yönetmenliğini Tuluhan Tekelioğlu’nun yaptığı “Persona Non-Grata” filminin gösterimi yapıldı. Tekelioğlu film hakkında değerlendirme oturumuna katılarak gençlerin fikirlerini aldı.    Perşembe gecesi gençler, eğitmen Ayten Demir ile birlikte zumba yaptı.

23 Ekim Cuma günü milletvekili Aylin Nazlıaka’nın basın özgürlüğü ve insan hakları konusundaki sunumuyla başladı. Gazeteci Muharrem Sarıkaya ise ifade ve basın özgürlüğü konusunda gençlerle tartıştı. Sonrasında İş ve Meslek Danışmanı Hüseyin Aktürk sosyal medya ve kariyer planlama konusunda bilgi verdi. Cuma günü Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan sertifika töreni ve kapanış kokteyli ile proje sona erdi.

Proje boyunca sosyal medya aracılığıyla faaliyetler yaygınlaştırıldı, zaman zaman “Periscope” yayını ile konuşmacıların oturumları takipçiler ile paylaşıldı. Proje boyunca ortaya çıkan ifade ve basın özgürlüğü ihlalleri ve çözüm önerileri bildirisi önümüzdeki günlerde yayınlanacak.