Gazeteciler Cemiyeti | Genç gazeteciler Ankara’da buluştu “Gazeteciler Cemiyeti ile İrlanda Büyükelçiliği ortaklığıyla Gazetecilik Eğitimi”
21480
single,single-post,postid-21480,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Genç gazeteciler Ankara’da buluştu “Gazeteciler Cemiyeti ile İrlanda Büyükelçiliği ortaklığıyla Gazetecilik Eğitimi”

19 Kas Genç gazeteciler Ankara’da buluştu “Gazeteciler Cemiyeti ile İrlanda Büyükelçiliği ortaklığıyla Gazetecilik Eğitimi”

Türkiye’nin 7 Bölgesinden 17 genç gazeteci bir araya geldi

Bilgin: “Genç gazetecilerden yana umudum var”

Gazeteciler Cemiyeti ve İrlanda Büyükelçiliği iş birliğiyle gerçekleşen “Gazetecilik eğitim programı” kapsamında Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinden 17 genç gazeteci Ankara’da misafir edildi.
Gazeteciler Cemiyeti ve İrlanda Büyükelçiliği, Ağrı’dan Bursa’ya, Edirne’den Mardin’e, Muğla’dan Erzurum’a Anadolu’nun çeşitli illerinden gelen 17 genç gazeteciye ev sahipliği yaptı. 17-19 Kasım tarihleri arasında Ankara Demora Otel’de gerçekleşen “Gazetecilik eğitim programı” kapsamında katılımcılara,klasikgazetecilik ve dijital medya konusunda mesleğe ilişkin bilgiler verildi.
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin’in açılış konuşmasıyla başlayan eğitim programında, basın ve ifade özgürlüğü, gazetecilik etiği ve medyanın dönüşümü tartışıldı. Bilgin, “Gazeteciler ülkeler arasındaki dostluk köprüleridir. Bu köprüler gerçek gazetecilerin barış ve sevgi yoluyla ülkeler arasındaki güçlü bağları kurmasıyla tamamlanır. Türkiye hem basın özgürlüğü hem insan hakları ve cumhuriyetin temel ilkeleriyle ilgili sıkıntılı bir dönemden geçmektedir” dedi.
Bilgin: “Gazeteciliğin ilke ve etiğine sadık genç meslektaşlarımıza inanıyorum”
Gazeteciler Cemiyeti’nin “Türkiye’nin yaşadığı zor dönemden problemli dönemden nasıl çıkabiliriz” sorusunun cevabını aradığını vurgulayan Bilgin “Bu zorlu yolda umudunu yitirmeyerek gazeteciliğin meslek ilke ve etiğine sadık siz genç arkadaşlarımıza inanıyorum. Her ne kadar sıkıntılı dönem yaşasak da cemiyetin mücadelesini haklı kılan gözlerinizdeki o inançlı parıltılardır. Sayenizde geleceğe umutla bakıyorum. Hoş geldiniz sefalar getirdiniz, bölgelerinize sevgiler götürün, mutluluklar götürün” diye konuştu. Bilgin devamla “ Cemiyetimiz ülkemizin bütünlüğü ile demokrasi için çabalamaktadır. Aynı zamanda bunlar üzerinden basın ve ifade özgürlüğünün engellenmesine de karşıyız” ifadelerini kullandı.
Ward: “Yüksek kaliteli, bağımsız medya geliştirme ve sürdürme konusunda Gazeteciler Cemiyeti’yle çalışmaya devam edeceğiz”
İrlanda Büyükelçisi BrendonWard yaptığı konuşmada, “Gazeteciler Cemiyeti’nin bu önemli eğitim çalışmasında ikince kere sizlerle olmak benim için büyük bir keyif ve onur. Geçtiğimiz Perşembe Dünya Hapisteki Yazarlar Günü idi. Böyle bir günün, pek çok gazetecinin yazdıklarından ve fikirlerini yazılı olarak belirtmelerinden dolayı hapiste olmaları nedeni ile, Türkiye için önemli olması üzücüdür. Özgür ve bağımsız basın, özgür bir toplum ve her demokrasi için mihenk taşıdır. Türkiye’nin pek çok yerinden kalkıp bu programa gelmeniz Türkiye’deki gazetecilik ve medyanın geleceği için duyduğunuz ümidin bir işaretidir” dedi.
Geleneksel medya modeli üzerinde politik baskıların yanı sıra internet platformlarından gelen tehditlerin de olduğunu belirten Ward, “Eğitimlerimizde medyanın dönüşümü ve ayrıca geleneksel araştırmacı gazetecilik için dijital araçların sunduğu kaynaklar konularını ele alacak olmanızdan dolayı etkilendiğimi bildirmek isterim. Bir gazetecinin araştırmacı olarak rolü çok önemlidir ancak üzücü olan gerçek bu konunun zaman ve para gerektirmesidir ki, bu küçük ve orta büyüklükte tiraja sahip olan yayınlar için her zaman bulunması mümkün değildir” açıklamasında bulundu. Gazetecilik eğitim programında yurttaş gazeteciliğine değinileceğini memnuniyetle karşıladığını söyleyen Ward,“Birkaç yıl boyunca İrlanda’nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü Temsilcisi olarak çalıştım ve bu sırada Medya Özgürlüğü Temsilcisi’nin çalışmalarını izledim. Yurttaş gazetecilerin korunmasına en çok karşı koyan ülkelerin en çok gizlenecek şeyleri olanlar olması dikkat çekiciydi. Haklarını vermek gerekir ki, Medya Özgürlüğü Temsilcileri, yurttaş gazetecilerin haklarının korunması konusunda her zaman direnmişlerdiler. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’de yüksek kaliteli, bağımsız medya geliştirme ve sürdürme konusunda Gazeteciler Cemiyeti ile işbirliği yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Gazetecilik eğitim programı moderatörüSeva Ülman Erten, yaptığı konuşmada “Medyanın alışılmışın dışında, yani klasik anlamdaki varoluşundan bu yana bir başka yöne doğru evrildiğini gözlemliyoruz. Buna özetle “dijital basın diyebilir miyiz” bilmiyorum. Ancak bu noktada bizler siz genç arkadaşlarımızı eğitim programımızda geniş bir ufuk turuna çıkarmayı amaçladık” dedi. Erten devamla, “Basın ve ifade özgürlüğünün sürdürülebilmesi ve genç gazetecilerin mesleklerini doğru öğrenebilmesi için çalışmalarımız devam edecektir” şeklinde konuştu.
Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcılarından Yusuf Kanlı, “Özgürlük için Basın” projesi üzerine yaptığı sunumda, gazetecilere uygulanan sansür, gözaltına alınan gazeteciler ve hapisteki gazeteci sayılarının güncel istatistiklerini açıklayarak Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün Dünya Basın Endeksi raporundan ve Freedom House’un Dünya Özgürlükler Raporlarını anlattı. Kanlı “Raporumuz, açık kaynaklar üzerinden doğrulanmış bilgilerle ülkemizdeki duruma ayna tutmaktadır. İleride mevcut durumu anlamak isteyenler için tarihe not düşüyoruz dedi. Kanlı devamla “Gazeteciler Cemiyeti olarak amacımız aydın ve donanımlı gazetecilerin yetişmesi için mücadele etmektir” diyerek hiçbir şekilde siyaset yapmadıklarını vurguladı.
Alemdar “Gazetecilik etiği için meslek ilkeleri, basın konseyi ve okur temsilciliği elzemdir”
Gazetecilik etiği üzerine verdiği eğitim sırasında konuşan Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, etik konusunun kapsamını, fiilen meslekte çalışan gazetecilerin, gazeteciliği daha iyi yapabilmek için kendi aralarından kabul ettikleri kurallar olarak tanımladı. Alemdar, “Gazetecilik mesleğini saygın bir şekilde yerine getirmek üzere doğruluk, hakkaniyet gibi prensipler doğrultusunda meslek etiğini sağlamak için meslek ilkeleri, basın konseyi ve ombudsmanlık (okur temsilciliği) mekanizmaları devreye girer” dedi. UNESCO’nun 1970’lerin başında etik konusuna eğildiğine değinen Alemdar, “UNESCO gazetecilik etiği kapsamında muhabirler, yazı işleri, patronlar ve okurlar için dört adet evrensel metin ortaya çıkarttı. Fakat bu metinler Türkiye’de göz ardı edildi, yayınlanan gazetecilik meslek ilkeleri yalnızca muhabirler için yazıldı” dedi.
Bildirici: “Hayat bir mücadeledir, gazetecilik daha keskin bir mücadeledir”
Hürriyet gazetesi okur temsilcisi gazeteci Faruk Bildirici, programının ikinci gününde genç gazetecilere ideal gazetecilik ilkeleri üzerine eğitim verdi. Bildirici, ideal gazetecilik ilkelerinin peşinde koşmadan doğru bir gazeteciliğin yapılamayacağını söyleyerek “Gazeteci sessizlerin sesi olmak ve haksızlıklara karşı mücadele etmelidir. Unutmayın ki, hayat bir mücadeledir, gazetecilik ise daha keskin bir mücadeledir” dedi. Gazetecinin önce kamu yararını gözetmesi gerektiğini vurgulayan Bildirici, “Bizler toplum yararını gözetmeliyiz. Daha sonra bulunduğumuz medya kuruluşunun yararını, en son kendi yararımızı gözetmeliyiz. İyi bir gazeteci çoğu zaman kendi yararını unutur, doğrusu da budur” diye konuştu. Gazetecilerin kamu yararı ilkesi ile toplumun refahının ilerlemesi ve problemlerin çözülmesi için önlerinde bazı engeller olduğunu söyleyen Bildirici devamla “Dünyanın her yerinde gazeteciliğe dair engeller var, ilk engel iktidarların kendisidir. Gazeteciler gerçeğin en yalın halini aktaran insanlardır. Bir gazeteci gerçeği aktarmaya kalkarken politik kişilerin çıkarlarını devletin çıkarı olarak görmesi sorunuyla karşılaşır. Bu da basın ve ifade özgürlüğünü önündeki engeldir” diye konuştu.
Programın ikinci günü, İletişim uzmanı Emrah Güler’in Medyanın Dönüşümü, Özgür Fırat’ın Yurttaş Gazeteciliği, Pınar Evrenseloğlu’nun Araştırmacı Gazetecilik için Dijital Araçlar üzerine verdiği eğitimlerle devam etti. Eğitim programı Habercilikte Dijital Araçların Kullanımı: Doğrulama ve Yaygınlaştırma Uygulaması Atölyesi ile son buldu.
Üç gün süren yoğun eğitim programına Ağrı, Aksaray, Antalya, Aydın, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, Erzurum, Konya, Malatya, Mardin, Muğla, Ordu, Şanlıurfa, Trabzon illerinden, Abdullah Söylemez, Yasin Can, Yaprak Özer, Canan Baykız, Handenur Uysal, Dilek Atlı, Gizem Tuğçe Bayhan, İlkyaz Savaş, Yunus Okur, Ayşegül Ertul, Rahime Gül Erbaş, Vehap Erdoğan, AltarZeyhan, Tülay Ünlü, İbrahim Çakmak ve Bahar Kurbay katıldı.

başkan son DSC_1119 DSC_1104 DSC_1132 DSC_1078 DSC_1056 DSC_1156 DSC_1137 DSC_1120