Gazeteciler Cemiyeti | Gazeteciler Cemiyeti Türkiye-Avrupa ilişkilerindeki gerginlik endişe verici
19977
single,single-post,postid-19977,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Gazeteciler Cemiyeti Türkiye-Avrupa ilişkilerindeki gerginlik endişe verici

DSC_0079

12 Mar Gazeteciler Cemiyeti Türkiye-Avrupa ilişkilerindeki gerginlik endişe verici

Bilgin: Hollanda’nın ifade özgürlüğü ihlali kabul edilemez

Gazeteciler Cemiyeti Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında tırmanan diplomatik ve hürriyetler krizini endişe verici bulduğunu açıkladı.
Gelişmelerle ilgili yazılı açıklamada bulunan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin Hollanda’nın ifade özgürlüğü ihlali kabul edilemez bulduklarını vurguladı. Bilgin, Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu’nun uçağına iniş izni vermemesi ve Aileden Sorumlu Bakan Fatma Betül Sayan Kaya’nın Türkiye’nin Rotterdam Konsolosluğu binasına sokulmayarak, polis eskortuyla Almanya’ya götürülmesi ile tırmanan gerginliğin Türkiye ile Avrupa arasındaki ilişkilerin geleceğini ciddi şekilde tehdit ettiğini belirtti.
Bilgin Dışişleri bakanının uçağının uçuş izninin bakanın Türkiye’den ayrılmasına kısa süre kala Türkiye’ye bildirilmesinin ne müttefik ilişkilerine ne de Türkiye ve Hollanda gibi diplomatik temasları yüzyılları aşan iki köklü devlet arasındaki ilişkilere uymadığını kaydeden Bilgin, “Ne kadar haklı sebebi olduğunu söylese de, Hollanda hükümetinin davranışı, düşmanca terimini kullanmamaya çalışsam da, en azından dostane ilişkilere uymayan bir davranıştır. Şık olmamıştır. Türkiye’ye büyük ayıp edilmiştir” dedi.
Rotterdam’da Türk konsolosluğu önünde yaşanan gergin saatlerde hem kadından sorumlu bakanın, hem de ona eşlik etmekte olan Türk medya mensuplarının kabul edilemeyecek muamelelere maruz kaldıklarının altını çizen Bilgin, “içinde uluslararası dokunulmazlık statüsünde üstelik de kadın bir bakan olduğu halde makam arabasının çekici ile konsolosluk binasının olduğu bölgeden uzaklaştırılmaya çalışılması bir akıl tutulması olayıdır. Medeniyet, hürriyet, demokrasi, insan hakları, fikir ve gösteri hakkı, medya özgürlüğü sadece Türkiye’den beklenilmemelidir. Batı değerleri dediğimiz bu hususlara en fazla Batı ülkelerinin riayet etmesi gerekir,” dedi.
Gazeteciler Cemiyeti başkanı Hollanda da 15 Mart günü seçim olması bazı hassasiyetler ve Türk bakanların katılacakları toplantılarla ilgili haklı sayılabilecek güvenlik kaygıları oluştursa da müttefiklik ve asırlara baki dostluk ilişkileri bulunan iki ülke olarak Türkiye ve Hollanda’nın konuları diplomatik teamüllere uygun çözmelerinin beklendiğini kaydetti.