Gazeteciler Cemiyeti | Gazeteciler Cemiyeti Ağustos 2018 raporu açıklandı
21292
single,single-post,postid-21292,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Gazeteciler Cemiyeti Ağustos 2018 raporu açıklandı

Başkan Nazmi Bilgin

14 Eyl Gazeteciler Cemiyeti Ağustos 2018 raporu açıklandı

Bilgin: Medya sektöründeki olumsuzluk halkın haber almasına engel yaratır

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin “Türk lirasının diğer para birimlerine göre önemli değer kaybı yaşaması ekonomik olduğu kadar bir basın özgürlüğü sorunu haline de geldi” dedi.

Bilgin, medyada kağıt fiyatları başta olmak üzere yazılı medya ana girdilerinde yaşanan büyük fiyat artışının, “medya sektörünün, döviz kurundaki artışa bağlı olarak kağıt ithalatında yaşadığı sıkıntılar, halkın haber alma hakkını olumsuz yönde etkileyecektir” kaygısını haklı çıkarmasından üzüntü duyduğunu söyledi.

Gazeteciler Cemiyeti Özgürlük için Basın (ÖiB) Ağustos 2018 dönemi raporuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada Bilgin, basın ve ifade özgürlüğüne ilişkin başlıkların yanı sıra gazetecilik mesleğine dair tüm konuların, rapor aracılığıyla günlük olarak takip edildiğini vurguladı. Tutuklu gazetecilere ilişkin yargılama süreçlerinin, Ağustos raporunun ana gündem maddesi olmasına devam ederken, Türkiye’deki basın-yayın alanıyla ilgili resmi kuruluşlarda yaşanan kurumsal ve yasal değişikliklerin de aynı titizlikle izlendiğini dile getirdi.

Bu gelişmelerin yanı sıra kağıt fiyatlarındaki artıştan dolayı gazetecilik mesleğinde, işsizlik sorununun da giderek ileri boyutlara ulaşması olgusuna da raporda göz önüne serildiğini ifade eden Bilgin, “Gazeteciler Cemiyetimiz başta olmak üzere meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve bazı siyasetçiler, Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları A.Ş’nin (SEKA) özelleştirilmesi nedeniyle kağıtta ithalata bağlılık tartışması gündeme taşındı. Basın sektöründeki sıkıntıya çözüm olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kağıda sübvansiyon uygulanması, KDV muafiyeti getirilmesi, ithalatta kolaylıkların yan sıra yerli kağıt üretimi için çağrılar yapıldı. Bu noktada gazetecileri işsizliğe mahkum etmesi nedeniyle kağıt meselesinin, basın ve ifade özgürlüğü sorunu da olduğuna ilişkin görüşlere katılıyoruz” diye konuştu.

Bilgin, ÖiB Ağustos ayı raporunda, kağıt fiyatlarındaki artış nedeniyle Aydınlık’ın üç gün boyunca yayım yapamayacağını duyurması ile Cumhuriyet, Posta, Birgün ve Dünya’nın günlük satış fiyatlarını arttırması gibi gelişmeleri de kayda geçirdiklerini söyledi. Bilgin, “Raporumuzda Sözcü’nün haftalık yayınladığı magazin ekini kapatmasını yanı sıra İzmir’de Yeni Bakış, Ege Telgraf, Dokuz Eylül, Haber Ekspres, İlkses, Ticaret ve Yenigün, Pazar günleri gazete çıkarmama kararı aldıklarını not etmiş durumdayız. Bu gelişmeler nedeniyle meslektaşlarımız son yıllarda olduğu üzere yine işsizlik sorunuyla karşıya kaldı. Medya sektöründe gün geçtikçe gazete ve yayın kuruluşu sayısındaki azalma, gazeteciler açısından istihdam sorunu yaratıyor. Ancak bu tablo, halkımızı ve Türk demokrasisini de doğrudan etkileyecek olumsuzluklara da neden oluyor. Kağıt fiyatlarındaki artış dolayısıyla medya kuruluşları kapanma tehlikesi yaşadıkça bu durum halkın haber alma hakkına zarar veriyor. Bu boyutuyla değerlendirildiğinde medyadaki çok seslilik azaldıkça halkın farklı sesleri, düşünceleri öğrenmesi ihtimali yavaşça yok oluyor gibi bir görünüme yol açıyor. Dolayısıyla medya sektöründeki kağıt meselesi ekonomik sorun olmaktan öte, basın özgürlüğünü riske attığı gibi halkın haber almasına da engel yaratıyor” diye konuştu.

ÖiB Ağustos ayı raporunda ifade özgürlüğü açısından “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla yapılan soruşturma, gözaltı ve tutuklama kararlarının sürdüğünü kaydeden Bilgin, kamusal yayıncılıkla sorumlu TRT’de “istihdam fazlası” gerekçesiyle kıdemli personeli emekliliğe sevk etme kararına ilişkin gelişmelere de raporda yer verildiğini bildirdi. Bilgin, Basın İlan Kurumu (BİK) gibi kuruluşları bünyesine alan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın medya sektörüne yönelik yeni hukuki düzenlemeleri ve gazetecilere yönelik Sarı Basın Kartı uygulamasına ilişkin gelişmelerin de dikkatle takip edildiğini sözlerine ekledi.

Gazeteciler Cemiyeti ÖiB raporlarına OiB AĞustos raporu ve pressforfreedom.org internet adreslerinden ulaşabilirsiniz.