Gazeteciler Cemiyeti | Bilgin: “Cumhuriyetin etrafında çelikten bir kaleyiz”
20804
single,single-post,postid-20804,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Bilgin: “Cumhuriyetin etrafında çelikten bir kaleyiz”

Başkan Nazmi Bilgin

09 Kas Bilgin: “Cumhuriyetin etrafında çelikten bir kaleyiz”

Gazeteciler Cemiyeti, İstiklal Savaşının komutanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ü vefatının 79’uncu yıl dönümü dolayısıyla yayınladığı bir mesajla andı.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin içinden geçilen nazik döneme rağmen Türkiye’de Cumhuriyet fikrine ve idealine bağlı gazetecilerin varlığının gelecek için ümit verdiğini kaydetti. Bilgin, 10 Ocak 1946’da kurulan Türkiye’nin en eski basın kuruluşu olan Gazeteciler Cemiyeti’nin, Atatürk’ün mirasına, Cumhuriyet’e ve çağdaş yaşam değerlerine adanmış olduğunu hatırlattı.

Gazeteciler Cemiyeti başkanı, Atatürk’ün 1924’deki bir konuşmasında Türk basınının Cumhuriyet’in kurulması ve gelişmesindeki rolünü anlatırken basına çok önemli bir vazife verdiğini hatırlattı. O konuşmasında Atatürk’ün “Türkiye basını milletin gerçek ses ve iradesinin doğduğu yer olan cumhuriyetin etrafında çelikten bir kale oluşturacaktır. Bir düşünce kalesi, düşünce yolu kalesi. Basın görevlilerinden bunu istemek, cumhuriyetin hakkıdır” dediğini hatırlattı. Bilgin, “Atatürk’ün direktifi bizim için bugün de geçerlidir ve yol göstericidir. Gazeteciler Cemiyeti Cumhuriyetin etrafında çelikten bir kaledir, olmaya devam edecektir” dedi.

Cumhuriyetin, aydınlanma, Türk halkını çağdaş medeniyet seviyesine çıkarılması ve hatta geçilmesi ülküsüyle kurulduğunu vurgulayan Bilgin, 15 Temmuz darbesi ile Cumhuriyetin kurucusunun 1925 Kastamonu konuşmasındaki uyarılarının yerindeliğinin bir kez daha görüldüğünü kaydetti. Atatürk o konuşmasında “Efendiler ve ey millet iyi biliniz ki Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz. En doğru ve en hakiki tarikat, tarikatı medeniyedir. Medeniyetin emir ve talep ettiğini yapmak insan olmak için kafidir,” demişti.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilgin son zamanlarda Atatürk ve ideallerinin tekrar keşfedilmeye ve devlet ricalinde de önem verilmeye başlanmasının “doğru ve iç ısıtan gelişmeler” olduğunu söyledi. Bilgin, “Atatürkçülük ne yakaya rozet, köşeye büst ya da odaya fotoğraf, tablo asmak değildir. Atatürk devrimini anlamak, bu halkın ümmet olmaktan çıkarılıp vatandaş yapılmasını hedefleyen reformların değerini görmek gerekir. Atatürk’ü anlamaya çalışmadan şekilsel gösterilerle Atatürkçü gibi yapılması bu ülkenin büyük devrimine ihanet olacaktır,” dedi.

Daha aydınlık bir ülke yaratılmasının, hapishanelerinde gazeteci, akademisyen, düşünür, yazar çizer olmayan bir Türkiye görmenin Gazeteciler Cemiyeti’nin “hülyası” olduğunu vurgulayan Bilgin “Yüce Atatürk’e saygı en büyük eseri Cumhuriyete ve çağdaş yaşam norm ve ilkelerine saygıyla gösterilebilir. Ölüm yıl dönümünde büyük liderimizin manevi huzurunda Türk gazetecileri olarak saygıyla eğiliyoruz. Ruhu şad olsun,” dedi.