Gazeteciler Cemiyeti | Veri Gazeteciliği Atölyesi Yapıldı
18797
single,single-post,postid-18797,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Veri Gazeteciliği Atölyesi Yapıldı

DSC_1099

07 Eyl Veri Gazeteciliği Atölyesi Yapıldı

Bilgin: “Donanımlı ve dayanışma içinde bir medyaya ihtiyacımız var”

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından yürütülen, Sivil Düşün Aktivist Programı kapsamında Gazeteciler Cemiyeti tarafından Atılım Üniversitesi ve Dağ Medya’nın katkılarıyla Ankara’da “Açık Veri ve Veri Gazeteciliği Atölyesi”gerçekleştirildi.

Atölyenin kapanış konuşmasında, ülkenin seçim dönemine girdiği bu günlerde veri gazeteciliğinin önemi vurgulayan Nazmi Bilgin, “Gazeteciler Cemiyeti olarak ikincisini düzenlediğimiz Veri Gazeteciliği Atölyesi medya ve basın özgürlüğü için çok önem taşımaktadır” dedi.

Bilgin, Gazeteciler Cemiyeti’nin mesleğin daha iyi yapılabilmesi için gayretlerine bu tür bilimsel toplantılarla devam edeceğini vurguladı. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı basının karşı karşıya kaldığı tehdit ve baskı ortamından ancak donanımlı ve dayanışma içindeki medya mensupları ile çıkılabileceğini söyledi.

Atölye çalışması kapsamında; veri gazeteciliği nedir, teknikleri nelerdir, neden gazeteciliğin geleceğidir, gazetecileri neden veri tabanlı bir gelecek bekliyor, Türkiye’deki açık/veri okuryazarlığına neden daha fazla yer vermelidir sorularına yanıt arandı. Pratik çalışmalarda ise veri bulma, veri temizleme, veri analizi ile hikâye, dağınık veri, veri analizi, görselleştirme aşamaları uygulandı.

Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi bilgisayar laboratuvarında yapılan atölye çalışmaları gazeteci Pınar Dağ’ın Açık Veri ve Veri Gazeteciliği sunumu ile başladı. Atölyede Göksel Oral ise Araştırmacı Gazeteciler İçin Veri Gazeteciliği Platformu tanıttı. Öğleden sonraki bölümde katılımcılar seçtikleri konulara göre çalışma grupları oluşturdu. Avukat Faruk Çayır da Bilgi Edinme Hakkı, Veri Kullanımı ve Yasal Düzenlemeler, Erişim Engelleri konularında görüş bildirdi. Türkiye’de siyasi aktörlerin daha sorumlu, seçmenin ise daha bilgili olmasına katkı sağlamayı amaçlayan Doğruluk Payı uzmanları Bengi Ruken Cengiz ve Koray Kaplıca da katılımcılara uygulamalı çalışmalar yaptırdı. Infografik ve veri görselleştirme hizmetleri ile ilgili çalışmaları olan tasarımcı Emrah Cengiz ise pratik çalışmalarla birlikte, Haberde Görsel Bilgi ve Verinin Kullanımı konusunda sunum yaptı.

Atölyenin ikinci günü katılımcıların proje üretimi ile başladı. Konuşmacı Anıl Çelik veri görselleştirme ve haritalama konusunda bilgi verdi. İnfogr.am sitesinden Krist Avots ise San Francisco’dan çevrimiçi bağlantı ile katılımcılara info-grafik hazırlama tekniklerini öğretti. São Paulo’dan çevrimiçi olarak bağlanan School of Data temsilcisi Marco Túlio Pires ise verinin önemini vurgulayarak, alandaki çalışmalarını anlattı. Atölyenin son oturumunda katılımcılar iki gün boyunca hazırladıkları proje sunumlarını yaptı ve sertifika aldılar.