Gazeteciler Cemiyeti | “Türkiye’de Kitle İletişimi” kitabı bir panel ile tanıtıldı
20892
single,single-post,postid-20892,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

“Türkiye’de Kitle İletişimi” kitabı bir panel ile tanıtıldı

1 ASIL

11 Oca “Türkiye’de Kitle İletişimi” kitabı bir panel ile tanıtıldı

Panelde konuşan Başkan Bilgin: “Maziye ışık tutan, gelecekle ilgili yol gösteren ve bugünümüzü anlatan bir eser meydana geldi”

33 yazarın, 83 makalesinden oluşan “Türkiye’de Kitle İletişimi (Dün- Bugün- Yarın)” kitabının birinci basımı ardından yine Editörlüğünü Prof. Dr. Korkmaz Alemdar’ın yaptığı kitabın, ikinci baskısında 48 yazarın 99 makalesi bir araya getirildi.

Osmanlı’da ilk gazetelere yönelik halkın ve yöneticilerin tutum ve davranışlarından başlayarak, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki gelişmelere ve 2016 darbe girişiminden sonra yaşanan süreci konu alan kitap, günümüz koşullarını da mercek altına alıyor. Kitapta, Olağanüstü Hal Kararnameleri ile kapatılan medya kuruşları, yoğun bir şekilde yaşanan işten çıkarılmalar, gazetecilik meslek örgütleri ile sendikaların durumu, öldürülen gazeteciler, yurttaş gazeteciliği ve internet haberciliğinin gelişimi gibi pek çok konu irdeleniyor.
10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında, gazeteci ve akademisyenleri bir araya getiren çalışma, Türkiye’de kitle iletişiminin tarihine ve geleceğine ışık tutuyor.  Panelin açılış konuşmasını yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin,

“Bugün 10 Ocak Basın Bayramı, aynı zamanda da cemiyetimizin 72. kuruluş yıldönümü…  Çatısı altında bulunduğumuz bu cemiyet, tüm siyasilerin ve tüm kurumların olduğu gibi bazı  kırmızı çizgilere sahip. Bizim birinci kırmızı çizgimiz demokrasi, cumhuriyet ve basın özgürlüğü… Hepsinden önemlisi Atatürk ilke ve inkılapları… Bu çatı bunun içi var. Gazeteciler Cemiyeti olması, yalnızca bizim üyelerimize hizmet etmesi anlamına gelmiyor; bu söylediğim ilkelere inanan her kişinin çatısıdır burası” dedi.

Bilgin devamla, “2007’li ve 2008’li yıllarda, Prof. Dr. Korkmaz Alemdar Hoca ile birlikte, ‘Basınla ilgili çalışmalar yapılıyor ancak bugünümüzü görüyoruz. Dünümüzü ve hatta geleceğimizi de gören bir çalışmayı yapabilir miyiz acaba?’ dedik ve 2009 yılında ilk baskıyı yaptık. Gördüğüm kadarıyla Türkiye’de bugüne kadar yapılmış en kapsamlı araştırmaydı; maziye ışık tutan, gelecekle ilgili yol gösteren ve bugünümüzü de anlatan bir eser meydana geldi. İki ciltlik bu eserde elliye yakın akademisyen, bilim adamı ve şu an burada bulunan sizler katkıda bulundunuz. Öncelikle bu kitabın hazırlanmasına ve ikinci baskısının oluşmasına öncülük eden kadim dostum Korkmaz Alemdar’a sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Sağladığınız katkılarla geleceğe böyle bir eser bırakan siz değerli akademisyen ve bilim adamlarına da cemiyetin temsil ettiği tüm üyelerim adına kalbi şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Panele kitaba katkı sağlayan yazarlar; Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülrezak Altun’un yanı sıra bu alandaki akademisyenler; Prof. Dr. Tuğba Asrak Hasdemir, Prof. Dr. Ruhdan Uzun, Doç. Dr. Elif Emre Kaya, Dr. Özge Ercebe, Uzm. Seniye Yücel,  Dr. Hülya Eraslan, Araştırmacı Tolga Telan, gazeteci Rahmi Yıldırım, öğretmen Gülay Boral da katıldı.

Panelin moderatörü Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, kitabın hazırlık sürecine değinerek şöyle konuştu:

“Bu çalışma, Türkiye’de yaşayan herkes için başvurulabilir bir kaynak olması açısından önem taşımaktadır”

“Bu çalışma tek kişilik bir çalışma değil. Bu çalışmada, hem uzun yılların birikimi hem de çok sayıda arkadaşımızın katkısı var. Önemli olan çalışmanın yapılmış olması değil Türkiye’de dağıtılabilmesidir. Biz şanslıyız çünkü ilk baskıdan itibaren hem Amerika’da hem de Paris’te ulusal kütüphanelerde insanların erişebileceği bir yayın organı haline geldik. 50’ye yakın akademisyen, gazeteci ve araştırmacı arkadaşımız bu çalışmaya katkıda bulundu. Bunların toplam yazdığı yazı sayısı 100 civarı. Türkiye’deki iletişim dünyasını farklı bir perspektifle ele alan bir çalışma bu. Ortaya çıkan tablo çok parlak değil. Ama hiç olmazsa biz günümüze ışık tutmanın ötesinde geleceğe de bazı düşünceleri bırakabilmek, iletişim araçlarının önemini öğretebilmek adına büyük çaba sarf ettik. İkinci baskımız iki ciltten oluşmakta ve yaklaşık 1300 sayfadan oluşmaktadır. Türkiye’de kitle iletişimin geçirdiği serüven ve bugün ulaştığı nokta gerçekten dikkatle izlenmesi gereken ve sadece Türkiye için değil pek çok ülke için de dersler içeren uygulama alanıdır. Çünkü gazetecilik ve iletişim araçları gelişen kapitalist ülkelerin yarattığı araçlardır. O toplumlarda belirli bir dengede çalışmışlardır. Yasaların ihlali durumunda kimlerin, nasıl tepki vereceği konuları bellidir ve orada basın dördüncü güç olarak hala bugün varlığını sürdürür. Bizim bu çalışmayla esas dikkat çekmek istediğimiz nokta artık yapılan yapılmayan sorunları gündeme getirip, şikâyet etmenin ötesinde gelecekte özgürlüklerin nasıl güvence altına alınacağını da düşündürtecek bir çalışma meydana koymaktı. Bu çalışma Türkiye’de yaşayan herkes için başvurulabilir bir kaynak olması açısından önem taşımaktadır.”

Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcılarından ve Özgürlük için Basın Projesi Koordinatörü Yusuf Kanlı da proje hakkında bilgiler verdi. Kanlı şöyle konuştu:

“Projemizle, gazeteci olmanın ideolojik bir olgu olmadığını vurgulamaya çalıştık”

“Özgürlük için Basın Projesi’ne 2013 yazında tartışmalar içerisinde başladık. Projemizin isim babası Ulusal Komite ve cemiyetimizin yönetim kurulu üyesi Ali Şimşek. Bir yandan özgür basın için özgürlüğün öte yandan özgürlük için basının önemini vurgulayalım dedik. Birinci aşamada projemiz Avrupa Birliği tarafından desteklendi. O dönemlerde Türkiye’deki basın projelerinin en büyüklerinden birisiydik diyebilirim. Bu projeyi yapma nedenimiz tarihe şahitlik etmek. Projeyle Türkiye’deki ifade ve basın özgürlüğü sorunlarına dikkat çekmeyi hedefledik. Bunlar elbette birkaç kişilik proje çalışanı ile ulusal komitenin çözebileceği sorunlar değildi, sadece sorunlara dikkat çekmek istedik. Oldukça başarılı olduk. Hem Türkiye’de hem de yurtdışında referans kaynağı haline geldik. Dönemin sonuna doğru durumu iyileşmesini beklerken süreç daha da ciddileşti. Projenin ikinci aşamasında İngiltere Büyükelçiliği tarafından desteklendik. 15 Temmuz’dan sonra bir takım sorunların yaşanmasıyla cemiyetimiz kayaklarıyla projeye devam etmeye karar verdik. Raporlarımızla her şeyden önce gazeteci olmanın ideolojik bir olgu olmadığını vurgulamaya çalıştık. Yaptığımız iş tarihe not düşmek.”

Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcılarından Ertürk Yöndem de Paris’te ASALA terör örgütünün yargılanması sırasında mahkemede yaşadıklarını anlattı.

Açılış konuşmasının ardından, Başkan Nazmi Bilgin katkılarından dolayı Prof. Korkmaz Alemdar’a plaket verdi. Cemiyetimize hukuki katkılarından dolayı Avukat Tuncay Alemdaroğlu’na da Gazeteciler Cemiyeti Onur üyeliği belgesi verildi ve rozet takıldı. Diğer yazarlara da katkılarından dolayı teşekkür belgesi verildi.

Panele, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Başkan Vekili Savaş Kıratlı, Başkan Yardımcılarından Ertürk Yöndem, Ayhan Aydemir ile Yusuf Kanlı, Genel Sekreter Ümit Gürtuna, Mali Sekreter Mustafa Yoldaş, Yönetim Kurulu üyeleri Önder Sürenkök, Ali Şimşek, Ali Oruç, Olgunay Köse, Onur Kurulu Başkanı Ercan San, eski içişleri bakanı müşaviri ve onur kurulu üyesi İbrahim Saraçoğlu, Denetim Kurulu üyesi Faysal Geyik ile Mustafa Salihoğlu, Seçici Kurul Başkanı Seva Ülman Erten, Seçici Kurul üyesi Remzi Dilan, 24 Saat Gazetesi köşe yazarı Utku Şensoy, Sonsöz Gazetesi sahibi Abdi Pehlivan, Cemiyetimiz eski üyelerinden Yaşar Aysev’in yanı sıra çok sayıda cemiyet üyemiz ile KKTC Ankara eski Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç, Basın Yayın eski genel müdürlerinden Cemil Ünlütürk, ÜSİAD Ankara Temsilcisi  Eray Akdağ, TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak, Azerbaycan Televizyonu Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Temsilcisi Yalçın Tahiroğlu, eski bakanlardan Yücel Seçkiner, Türk Demokrasi Genel Koordinatörü Murat Şengül ile genel sekreter Emre Solak katıldı. Ayrıca Gazeteciler Cemiyeti’nin geleneksel olarak düzenlediği Uluslararası Ressamlar Buluşması’ndaki ressamlar da panele katıldı.

1 11 111 2 4