Gazeteciler Cemiyeti | Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu 17. Başkanlar Kurulu toplantısı yapıldı
21460
single,single-post,postid-21460,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu 17. Başkanlar Kurulu toplantısı yapıldı

1F6A6038

13 Kas Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu 17. Başkanlar Kurulu toplantısı yapıldı

Bilgin: “Basın hürriyetini korkmadan savunmalıyız”

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu 17. Başkanlar Kurulu toplantısı, Ordu 19 Eylül Gazeteciler Cemiyeti ev sahipliğinde, Ordu Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) 17. Başkanlar Kurulu toplantısında konuşan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Atatürk’ün 80’inci ölüm yıl dönümünü rahmet, minnet, saygı ve özlemle andığını, huzurunda saygıyla eğildiğini söyledi. Bilgin, demokrasinin ön şartının ifade ve basın özgürlüğü olduğunu, gazetecilerin bundan ödün vermeyeceğini belirtti.

Türkiye’nin en üst çatısı olan TGK’nın en geniş katılımlı toplantılarından birini gerçekleştirdiğini vurgulayan Bilgin, “İstiklal Marşımızda Mehmet Akif Ersoy’un ‘Korkma’ ile başlayan dizesinde vurguladığı gibi Türk basınının, Cumhuriyetin, demokrasisinin ve hürriyetlerin korkusuz bekçileri olduğunu” kaydetti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün  “Selüloz bir medeniyet hamurudur” sözünü hatırlatan Bilgin, kağıt fabrikalarına ilişkin, “Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren ülke yöneticileri geleceği ön görerek bir takım önemli fabrikaların kurulmasına öncülük etmiştir. 1934 yılında İzmit’te temeli atılan kağıt fabrikası bunlardan en önemlisiydi. Dönemin çaresizliği ve yoksulluğuna rağmen bu fabrikaların ayakta tutulması için pek çok mücadele verilmiştir. Ancak geldiğimiz noktada söz konusu fabrikalar, tesisler, arsa fiyatlarından hatta hurda fiyatlarından bile daha ucuza özelleştirilmiştir. Kağıt medeniyetin en önemli ögelerinden birisidir. Stratejik bir maddedir. Oysa bugün yazılı basın başta olmak üzere kağıdın kullanıldığı her alanda büyük bir çıkmaza sürüklendik” dedi.

Türkiye genelindeki 8 gazeteciler federasyonu genel başkanı ve yöneticileri, 83 gazeteciler cemiyeti başkanı ve temsilcisi ile 148 medya mensubunun katıldığı Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 17. Başkanlar Kurulu toplantısı Ordu’da düzenlendi.

8-11 Kasım tarihleri arasında yapılan toplantıda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 80. ölüm yıl dönümünde saygıyla anıldı. Ordu 19 Eylül Gazeteciler Cemiyeti ev sahipliğindeki toplantıda, basının sorunları ve çözüm önerileri ile son yaşanan ekonomik krizin sektöre etkileri ele alındı.

TGK 17. Başkanlar Kurulu sonuç bildirgesi

TGK’nın 17. Başkanlar Kurulu toplantısının ardından açıklanan sonuç bildirgesinde, Türkiye’nin farklı yerlerinde halkın haber alma özgürlüğü doğrultusunda görev yapan yerel medya ve çalışanların demokrasiye işlerlik kazandırmasına işaret edildi. Bildirgede, ticari işletme mantığının ötesinde kamusal görev üstlenen yerel basının, 2018 yılının ikinci yarısında ekonomik yönden ağır bir yükün altına girdiği, artan döviz kurlarının baskısıyla adeta yayın yapamaz hale geldiği vurgulandı. Zorunlu girdiler olan kağıt, boya, kalıp ve film gibi sarf malzemelerin tamamının ithal edilmesi, sektörün sürdürülebilirlik sorununu da beraberinde getirdiğine değinildi.

2016 yılı sonunda kağıdın tonunun 665 dolar, dolar kuru 3,47 TL ve bir ton kağıt 2.307,55 TL iken, 10 Kasım 2018’de kağıdın tonu peşin 870 dolar, dolar kuru 5,46 TL ve kağıdın tonu 4.750 TL olarak seyir gösterdiğine yer verildi. Boya ve kalıp için de benzer artışların yaşandığının ifade edildiği bildirgede, ekonomik sorunların, yerel gazetelerin maliyetlerini farklı kalemlerde yüzde 100 ile yüzde 200 arasında değişen oranlarda arttırdığına yer verildi.

Ayrıca son yıllardaki uygulama ve mevzuat değişiklikleri yolu ile Basın İlan Kurumu ilanlarında da kayıpların yaşandığı beklentinin ise Basın İlan Kurumu’nun bu ay sonunda toplanacak genel kurulunda ele alınması beklenen ‘resmi ilan fiyat tarifesinin zorlu ekonomik koşullar göz önüne alınarak arttırılması ve kısa sürede uygulamaya konulması yönünde olduğuna değinildi. Bildirgede, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nu oluşturan 20 bini aşkın gazetecinin temsilcisi olarak bir diğer beklentinin de basın sektöründe istihdam sağlayan yerel basın kuruluşlarına uygun koşullarda hibe ve kredi desteğinin verilmesi olduğu kaydedildi.

1F6A5929 1F6A5990 1F6A58061F6A5875