Gazeteciler Cemiyeti | Sivil toplum “Açık Veri” için bir arada
19124
single,single-post,postid-19124,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Sivil toplum “Açık Veri” için bir arada

DSC_0630

18 Mar Sivil toplum “Açık Veri” için bir arada

Gazeteciler Cemiyeti, Açık Veri ve Açık Veri Gazeteciliği Derneğinin İngiltere Büyükelçiliği’nin maddi  desteği ile ortaklaşa düzenlediği “ Açık Veri Hareketi Projesi” geniş bir katılımla Ankara da başladı.

Ankara Demora Hotel’de 21 Mart’a kadar sürecek olan etkinlik, proje ekibinden ve Gazeteciler Cemiyeti Seçici Kurul Başkanı Seva Ülman Erten’in konuşmasıyla başladı. Erten konuşmasında “ Sayın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, değerli İngiltere Büyükelçiliği Basın ve Projelerden Sorumlu Müsteşarı Nacma Boakas Khan ve sevgili katılımcılar, hoş geldiniz. Katılımcı arkadaşlar, sizden talebim çok değerli ve konularında çok yetkin eğitmenlerimiz den azami şekilde yararlanmanız ve sadece eğitimlerle sınırlı kalmayıp olayın keyfini de çıkarmanız yönünde.” dedi. Daha sonra açılış konuşmasını yapmak üzere söz alan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin,  “2014 yılından bu yana ifade ve basın özgürlüğü  konusunda ihlalleri topluyor ve rapor halinde yayınlıyoruz. İhlallerin raporlanması sürecince Cemiyet olarak verinin nasıl kullanılacağı ve nasıl görselleştirileceği konusunda çalışmalara başladık. Bu süreç de Açık Veri ve Veri Gazeteciliği alanında ulusal paydaşlarımızla atölyeler düzenlememize ve bu alanda da projeler geliştirmemize vesile oldu.” şeklinde konuşmasını sürdürdü.

Açık veri konusunda Türkiye’deki duruma değinen Bilgin “Hesap verilebilirlik ve şeffaf yönetim anlayışının geliştirilmesi, yolsuzlukla mücadele edilmesi, vatandaşların ve sivil toplumun karar alma süreçlerine aktif katılımının artırılmasını ve sivil toplum ile hükümet arasındaki diyaloğun güçlendirilmesi amacıyla 2011 yılında Amerika’da başlatılan Açık Yönetim Ortaklığı sürecinde Türkiye’nin de yer aldığını hatırlattı.

Açık Veri İndeksi’ne bakıldığında Türkiye’nin %37’lik açıklık oranıyla 47. sırada olduğunu belirten Başkan Bilgin “Bizler açık veri bilincini oluşturmak, Türkiye’nin demokratikleşme sürecine katkı sağlamak amacıyla bu projemizi İngiltere Büyükelçiliği’nin desteğiyle gerçekleştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Katılımcılardan projenin faydalı ve sürdürülebilir olması için ricada bulunun Bilgin  “Projemizin önemli tarafı olan sizlerden,  de tüm çalışmalara aktif katılım sağlamanızı bekliyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Başkan Nazmi Bilgin’in ardından söz alan İngiltere Büyükelçiliği Basın ve Projelerden sorumlu Müsteşarı Nacma Boakas Khan “Değerli misafirler,  Bu projede sizinle birlikte olmaktan ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle çalışmaktan Britanya hükümeti olarak çok mutluyuz.” dedi.

Müsteşar Khan Gazeteciler Cemiyeti’nin söz konusu alanda gereken konularda reform yapılmasındaki kararlılığını takdirle karşıladıklarını belirterek “önümüzdeki dönemde de farklı paydaşlarla alandaki çalışmalarımıza devam etmek istiyoruz. Bu projenin gerçekleştirilmesinde büyük emek harcayan Gazeteciler Cemiyeti’ne, proje ekibine ve katılımcılara büyükelçiliğimiz adına içten teşekkür ediyor ve herkese keyifli çalışmalar diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından faaliyet programı hakkında bilgi veren Proje Asistanı Merve Kartal  “Döndüğünüz zaman iletişim anlamında kopmamamız gerektiğini düşünüyorum. Bu hareketin büyümesini istiyoruz. Özellikle veri gazeteciliğinin Türkiye’de yaygınlaşmasını istiyoruz” diye konuştu.

Projenin ilk gününde açılış konuşmalarının ardından gazeteci Pınar Dağ katılımcılar açık veri konusunda katılımcıları bilgilendirdi ve açık veri atölyesi düzenlenmesinin ardından gruplar tarafından gerçekleştirilecek proje konularını belirleyerek iki gün süresince yapılacak çalışmaları anlattı.

 

Etkinliğin ikinci gününde “infografik” üzerine Kemal Şahin ve Emrah Cengiz, “doğruluk payı” konusunda Batuhan Ersun ve Kadın Yazılımcı Topluluğundan Nesrin Kalender atölye dersleri verecekler.  Leyla Arslan ise skype bağlantısı ile  “Akıllı Şehir” konusunda katılımcıları bilgilendirecek.

Programın son gününde eğitimlerin tamamlanmasının ardından katılımcılara Gazeteciler Cemiyetinde verilecek bir kokteyl ile sertifikaları verilecek.

DSC_0633 DSC_0637