Gazeteciler Cemiyeti | ÖZGÜRLÜK İÇİN BASIN OCAK AYI BASIN BİLDİRİSİ
18406
single,single-post,postid-18406,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

ÖZGÜRLÜK İÇİN BASIN OCAK AYI BASIN BİLDİRİSİ

20 Ara ÖZGÜRLÜK İÇİN BASIN OCAK AYI BASIN BİLDİRİSİ

Raporda; “Paris katliamı nefret söyleminin doğurabileceği sonuçlara örnektir” denildi. 

Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) tarafından yürütülen Özgürlük için Basın (ÖiB) projesi kapsamında hazırlanan Ocak ayı ifade ve basın özgürlüğü ihlalleri raporunda, “Paris’te basın ve ifade özgürlüğüne yönelik toplu kıyım, nefret söyleminin ne kadar ciddi sonuçlar doğurabileceğini sergilemiştir” denildi.

Paris saldırısının Türkiye’de neden olduğu karmaşaya değinilen raporda, Fransız hiciv dergisinin kapak sayfalarından oluşan seçkiyi yayınlayan Cumhuriyet gazetesinin dağıtımının engellenmeye çalışılmasını basın özgürlüğüne fiili müdahale olarak değerlendirildi. Cumhuriyet’in “kışkırtıcı davranmakla” suçlamasına da değinilen raporda “Nefret söyleminin, ötekileştirmenin tehdit ve saldırıları cesaretlendirdiği, Paris’te bir kere daha görülmüşken, sorumlu mevkide olanların daha duyarlı olmalarını beklemek gerekir” denildi.

AB Sivil Düşün Programı çerçevesinde yürütülen projede, ifade ve basın özgürlüğü ihlalleri aylık raporlar halinde kayıt altına alınıyor.

Ocak ayı içinde önem kazanan bir başka olay ise yolsuzlukla suçlanan dört eski bakanın iktidar partisi milletvekilleri oyları ile önce Meclis Soruşturma Komisyonunda daha sonra da TBMM genel kurulunda aklanarak Yüce Divana sevklerinin önlenmesinin olduğuna işaret edilen raporda, bu konuda getirilen yasaklar kınandı. Raporda her ne şekilde olursa olsun gazetecinin habere ve halkın bilgilendirme hakkına engel olunmasının demokrasi ile bağdaşmayacağı belirtildi. TİB Başkanına internet erişim yasağı yetkisinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesine rağmen tekrar TBMM de konu edilmesi ve birçok gazetecinin sosyal medya hesaplarına uygulanan yasaklama ve engellerin kabul edilemeyeceği de raporda belirtildi…

TBMM gündeminde yer alan ve ilave iç güvenlik önlemlerini de içeren torba yasa taslağına da dikkat çeken rapor, taslağın mevcut haliyle yasalaşması durumunda toplumda ek gerginlik sebebi olacağını vurguladı.

OiB raporunda, MİT’e ait Tırların Türkiye’den Suriye’deki radikal cihatçı örgütlere silah gönderildiğine ilişkin gizli belgelerin kendilerinde olduğunu iddia eden Hollanda Hıristiyan Demokrat Parti yetkililerinin açıklamalarının, görünür gelecekte Ankara’nın başını ağrıtacağı öngörüsünde de bulunuldu.

Ocak ayı boyunca da “Paralel yapı operasyonları” adı altında onlarca emniyet görevlisinin gözaltına alınmalarının, görevden uzaklaştırılmalarının veya yer değiştirilmelerinin sürdüğü kaydedilen raporda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın 17 Aralık 2014 operasyonunun “haklılığını” anlatırken İran İslam Lideri Ayetullah Humeyni ile Fethullah Gülen arasında paralellik kurması, “ilginç bir gelişme” ve “meşruiyet arama” çabası olarak nitelendirildi.

Yargıtay Başkanı’nın Yargıtay Yasası’nda yapılan son değişikliklerle “Yargıtay’ın kurumsal bağımsızlığını ortadan kaldırdığı” ve “yüksek mahkemenin faaliyetleri HSYK’nın faaliyetlerine bağlı hale getirildiği” uyarısı da raporda yer aldı.

Özgürlük için Basın Ocak ayı raporuna ve diğer ÖiB raporlarına www.pressforfreedom.org adresinden ulaşılabilinir.