Gazeteciler Cemiyeti | ÖiB: Gazeteciler barış, demokrasi ve insan haklarını savunmalıdır
18651
single,single-post,postid-18651,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

ÖiB: Gazeteciler barış, demokrasi ve insan haklarını savunmalıdır

pff

16 Ağu ÖiB: Gazeteciler barış, demokrasi ve insan haklarını savunmalıdır

Özgürlük için Basın Temmuz 2015 raporu açıklandı.

ÖiB: Gazeteciler barış, demokrasi ve insan haklarını savunmalıdır.

 

Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) Özgürlük için Basın projesi Temmuz raporunda gazetecilerin görev ve sorumlulıklarının altı çizilerek ülkedeki gergin ortamda medya mensuplarının barış, demokrasi ve insan haklarını savunmaları gerektiğinin altı çizildi.

Özgürlük için Basın (ÖiB) raporunda bir yayın grubu binasına yönelik bombalama girişimi, yurdun çeşitli bölgelerinde görevini yerine getirmeye çalışan gazetecilere yönelik saldırılar, Suruç katliamından bu yana 100’den fazla internet sitesine erişim yasağı adıyla uygulanan sansür ve hapisteki gazeteciler nedeniyle, medya sektöründe her zamankinden daha fazla dayanışmaya ihtiyaç olduğu vurgulandı.

Suruç’ta 32 kişinin katledilmesi Temmuz ayına “kara bir leke” gibi otururken,  yurt genelindeki kanlı olayları, şehit haberlerini, yurt dışı ve içi operasyonlar gibi ağır bir haber gündemini de beraberinde getirdi. Raporda PKK’nın tek taraflı ilan ettiği “ateşkesi” yine tek taraflı olarak son verdiğini açıklaması, güvenlik kuvvetlerine yönelik saldırılara başlaması ve böylece AKP hükümetinin yurt içi ve dışı operasyon kararıyla “Kürt açılımının” sona erdiğine dikkat çekildi.

“Çözüm süreç”i yerini ülke çapında gergin sokaklara, güvenlik operasyonlarına, Irak ve Suriye’de PKK ve IŞİD hedeflerine ardı ardına havadan bombalama yapılan ve hemen her gün şehit haberinin geldiği, bini askın kişinin gözaltına alındığı, güvenlik öncelikli günlere bıraktı” denildi.

“Temmuz ayında güvenlik güçlerinin 16 mensubunun teröre kurban verilmesinin” ülkeyi yasa boğduğu hatırlatırken raporda, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı şeklindeki sözleri ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın polise protestolarla ilgili talimat verdiğine ilişkin açıklamasının,  güvenlik güçlerinin göstericilere orantısız güç uygulamasını arttırmasına yol açtığı belirtildi.

Operasyonlarla adeta eş zamanlı olarak Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının bir çok internet sitesini erişime kapattığına dikkat çekilen raporda, çoğunluğu Kürt siyasi hareketine veya PKK’ya yakın olarak bilinen 100’e yakın İnternet sitesine, kısa süreli olarak sosyal platformlara ve birçok kişisel Twitter hesaplarına getirilen erişim yasağı kararlarının, Sulh Ceza Hakimliği tarafından vakit geçirmeden onandığına dikkat çekildi.

Yurt dışı ve yurt içinde yapılan güvenlik operasyonlarının devamı olarak görülen Emniyet Genel Müdürlüğünün bir tamiminin, alışveriş merkezleri, metro, tren ve diğer toplu taşım araçlarında bomba gibi yüksek terör tehdidi uyarısının medyaya sızması, halkı derin korku ve tedirginliğe uğrattığına da raporda yer verildi.

“Ülkede yükselen terrör ve aşırı güvenlik politikaları toplumun geniş kesiminde yaşam kaygısını yükseltti, bu da toplumsal özgürlüğün günlük yaşam alanlarının kullanımını ve ticari faaliyetleri olumsuz yönde etkiledi,” denilen raporda, tanınmış bir spor adamının şikayetini yazan bir gazetecinin patron tarafından işinden atılmasından bahisle, ‘güç sahiplerinin, medya patronajı üzerindeki etkinliğinin sergilenmesine’ örnek verildi.

Raporda medyadaki nefret söylemiyle ilgili haberlerin giderek arttığına da vurgu yapılarak,  bu konudaki uygulamalardan örnekler verildi. Basın kuruluşlarının diğer basın kuruluşlarına yönelik hedef gösterici tarzda yayın yaptıklarına da dikkat çekilen Temmuz raporunda, “Bazı siyasetçilerin basın yayın organlarına yönelttikleri söylemlerine bir grup basının geniş şekilde yer vermeleri, medya açısından yakışıksız olduğu kadar üzücü sonuçları da beraberinde getirmektedir,” denildi.

AB Sivil Düşün Programı çerçevesinde yürütülen ÖiB projesiyle ifade ve basın özgürlüğü ihlalleri aylık raporlar halinde kayıt altına alınıyor.

Temmuz raporuna www.pressforfreedom.org adresinden ulaşılabilir.