Gazeteciler Cemiyeti | İskandinav ülkelerinin temsilcileri Cemiyetimizdeydi
20927
single,single-post,postid-20927,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

İskandinav ülkelerinin temsilcileri Cemiyetimizdeydi

3

24 Oca İskandinav ülkelerinin temsilcileri Cemiyetimizdeydi

Bilgin: “OHAL’de basın özgürlüğünden söz etmemiz mümkün değil”

İskandinav ülkelerinin temsilcileri Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Norveç Büyükelçiliği Birinci Sekreteri Hans Christian Kjolseth ile siyasi danışman Timur Saydan, İsveç Büyükelçiliği İkinci Sekreteri Anna Önenered ve Danimarka Büyükelçiliği Siyasi Danışmanı Katrine Thorup, Türkiye’deki gazetecilerin durumuna ilişkin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ile görüştü.

İskandinav büyükelçilikleri temsilcileri, cemiyetimizin yürüttüğü projeler ile yayın organları konularında Başkan Bilgin’den görüş aldı. Türkiye’de altıncı kez uzatılan OHAL döneminde gazetecilerin yaşadığı sıkıntılar ve basın özgürlüğüne yönelik son gelişmelerin tartışıldığı toplantıda, geniş bir ufuk turu yapıldı. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, Genel Sekreter Ümit Gürtuna, Mali Sekreter Mustafa Yoldaş, Yönetim Kurulu üyeleri Ali Şimşek ile Güray Soysal ve Seçici Kurul Başkanı Seva Ülman Erten da toplantıda hazır bulundu.

Başkan Bilgin, tutuklu gazeteciler, işsiz gazeteciler, basın ve ifade özgürlüğü ve OHAL’in gazeteciler için yarattığı sıkıntılar hakkında bilgiler vererek,  2017 yılının özellikle basın özgürlüğü konusunda “kötü bit dönem” olduğunu ifade etti.  Bilgin, “Elimizdeki son rakamlara göre; 145 gazeteci halen cezaevindeyken, yıl boyunca 173 gazeteci gözaltına alındı, bunların 66’sı tutuklandı, 96’sı hakkında ise soruşturma açıldı. Mahkemesi sonuçlanan 63 gazeteciye 76 yıl hapis cezası verildi. 49 gazetecinin davası ise hala sonuçlanmadı. Gazeteciler para cezalarına çarptırılıyor” dedi.

Her ay yaklaşık üç bin civarında erişim engellemeleri ile karşılaşılıyor

Basında “ötekileştirme” gibi bir sıkıntıdan bahisle, Bilgin bir başka önemli sıkıntının da iletişim engelleri olduğunun altını çizdi. Bilgin, “Her ay yaklaşık üç bin civarında erişim engellemeleri ile karşılaşılıyor. Bu rakamları net bir şekilde veremiyoruz çünkü bu istatistikleri yapan kaynaklara da erişim engeli getirildi. Sosyal medyada yazdıklarından dolayı gözaltına alınan veya tutuklanan binlerce vatandaşımız var. Türkiye’nin şu an ki gündeminde olan Afrin Harekâtı’nı sosyal medya üzerinden eleştiren 72 vatandaşımız gözaltına alındı” diye konuştu.

Kanun Hükmünde Kararnameler ile kapatılan medya kuruluşlarında, yaklaşık 2.500 gazetecinin işsiz kaldığına ve özellikle muhalefetin sesini kamuoyuna duyurabilecek gazete, televizyon ve radyoların sayısının giderek azaldığına dikkat çeken Bilgin, Gazeteciler Cemiyeti’nin basın özgürlüğü ve demokrasi konusunda verdiği mücadeleyi de anlattı. Bilgin,

“Türkiye demokrasiye geçtiği tarihten bu yana demokrasiyi tam anlamıyla yaşayamadı. İki ihtilal, darbe girişimleri, muhtıra, savaş, sıkıyönetim ve OHAL’den dolayı Türkiye’de gerçek anlamda demokrasiyi sadece kısa dönemlerde yaşadık. Basın özgürlüğü ve demokrasi mücadelesinde son yıllarda ilerleyemedik, aksine geçmişi arar olduk. Bunları şikâyet etmek için değil, içinde bulunduğumuz durumun geniş bir fotoğrafını göstermek amacıyla belirtiyorum. Bir ülke yalnız kendi çabalarıyla demokrasiyi getiremez. Ancak demokrasiye inanan tüm ülkeler ve insanlar bu mücadeleyi omuzlarsa başarılı olabiliriz. Demokrasi ve basın özgürlüğü için herkesten destek bekliyoruz. Gazeteciler Cemiyeti olarak basın özgürlüğü konusunda ciddi mücadeleler yapan bir kurumuz. İlk etapta partnerimiz olan Avrupa Birliği ile yaklaşık iki yıl süren “Özgürlük için Basın, Basın için Özgürlük Projesi”  kapsamında Türkiye’de basın, ifade, hak ihlalleri, olumlu gelişmeler gibi alanlarda çalışmalar yürüterek bu durumu değerlendirdik. Aylık ve yıllık raporlarımız ile her gün basına ve ifade özgürlüğüne yönelik müdahaleleri, RTÜK cezalarını ve diğer ülkelerin bu konulardaki görüşlerine yer vererek tarihe not düşmeye çalışıyoruz. Bu projemize hâlâ devam ediyoruz. Cemiyetimiz, 36 yıldır 24 Saat Gazetesi’ni kendi gayretleriyle çıkarmaya devam ediyor, ayrıca projelerin yanı sıra, bu yıl Prof. Dr. Korkmaz Alemdar’ın “Türkiye’de Kitle İletişimi (Dün- Bugün-Yarın)” isimli kitabını bastırdık. Bu kitapta 48 akademisyenin yaklaşık 99  makalesine yer verildi” dedi.

1 DSC_27985DSC_2820  DSC_2819