Gazeteciler Cemiyeti | Haziran ayında da gazeteciler mahkeme koridorlarında, hakim karşısındaydılar 
19323
single,single-post,postid-19323,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Haziran ayında da gazeteciler mahkeme koridorlarında, hakim karşısındaydılar 

13 Tem Haziran ayında da gazeteciler mahkeme koridorlarında, hakim karşısındaydılar 

 IMG_yenib

Gazeteciler Cemiyeti Haziran ayı basın özgürlüğü raporu açıklandı

Özgürlük için Basın (ÖiB)/Medya Özgürlüğünü güçlendirme Haziran ayı raporunda medya üzerindeki baskıların aynen sürdüğü belirtilerek, şu anda hapisteki gazetecilerin 19’unun tutuklu 15’inin ise hükümlü olduğuna dikkat çekildi. Aleyhlerine açılan soruşturma ve davalarda gazetecilere atfedilen suçlamaların büyük çoğunluğunun, “ Cumhurbaşkanına hakaret”, “ terör propagandası yapmak”, “gizliliği ihlal”, “yargıyı etkilemeye teşebbüs “ ile “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” gibi nedenler olduğu kaydedildi.

Raporda,  “Yasalarda hürriyeti kısıtlama ve tutuklama uygulamasının istisnai olması ve Anayasa Mahkemesinin bireysel başvurulara verdiği çeşitli kararlarda uzun tutukluluğun, hak ihlali olduğunun altının çizilmesine rağmen gazetecilere verilen bu cezaların başta anti-terör yasaları olmak üzere diğer ilgili yasalarda iyileştirme gereğinin yanı sıra adli yaklaşım değişikliğinin zaruri olduğunu göstermektedir” denildi.

Medya mensuplarına veya medya kurumlarına yöneltilen saldırıların hak edilen cezalardan bağışık tutulmalarına örnek olarak Hürriyet gazetesi matbaasına yapılan baskının gösterildiği Haziran raporunda, açılan davada 10 sanığın beraatına karar verildiği, itirafı kayda geçen bir kişinin bile iyi hal indiriminden faydalandırılarak serbest kaldığı hatırlatıldı. Bu tür uygulamaların “medyaya saldırı cezasız kalır” gibi bir olgu yaratabileceği ve bazı kişileri suç konusunda cesaretlendirebileceği vurgulandı.  Raporda, “medya mensuplarına ve kurumlarına yönelik saldırıların önünün alınmasının tek yolu, saldırganların mahkemelerce adil şekilde cezalandırılmaları olmalıdır” denildi.

OiB Haziran raporunda,  muhalif kimliği ile tanınan Özgür Gündem gazetesine dayanışma amacı ile başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan çok sayıda gazetecinin medyaya yönelik baskılardan paylarını aldığına vurgu yapıldı. Kampanyaya katılan İnsan Hakları Vakfı Başkanı Prof. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ile yazar Ahmet Nesin’ in tutuklandıkları ancak daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldıklarına dikkat çekildi.

Yayın yasaklarının da halen sürdüğü belirtilen raporda İstanbul Atatürk Hava Limanı’nda İşid’e mensup üç teröristin gerçekleştirdiği canlı bomba saldırısında  44 kişinin hayatını kaybetmesi, 238 kişinin ise yaralanmasına neden olan olay sonrası  yayın yasağının hiç aksatılmadan süratle gerçekleştiğine dikkat çekildi. “Yayın yasaklarının savunulması elbette ki düşünülemez” denilen raporda “ancak terör saldırılarının en önemli amacının toplumu infiale sürüklemek ve bezginlik duygusunu hakim kılmak olduğu göz önünde bulundurularak medya tarafından yapılan yayınlarda da azami hassasiyet gösterilmesinin” gerekli olduğu vurgulandı.

ÖiB/ Medya Özgürlüğünü Güçlendirme Projesi İngiltere Büyükelçiliği finansal katkısı ile Gazeteciler Cemiyeti tarafından yürütülmektedir.  Raporun tam metnine ve önceki ÖiB aylık raporlarına pressforfreedom.org adresinden ulaşabilirsiniz