Gazeteciler Cemiyeti | “Gazetecilerin hedef gösterilmesi kabul edilemez”
21937
single,single-post,postid-21937,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

“Gazetecilerin hedef gösterilmesi kabul edilemez”

KÜRSÜ GÜZEL

09 Tem “Gazetecilerin hedef gösterilmesi kabul edilemez”

Bilgin: Fişleme suçtur

Gazeteciler Cemiyeti Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmalar Vakfı Seta’nın yeni yayımladığı “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlıklı raporda çeşitli yabancı medya kuruluşları adına görev yapan gazetecileri hedef göstermesini “kabul edilemez” buldu. Konuyla ilgili olarak yazılı açıklama yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin “Gazetecilerin fişlenmesi, hedef gösterilmesi suçtur, hiçbir şekilde kabul edilebilir değildir” dedi.
Gerek temsilci gerekse muhabir olarak birçok yabancı medya kuruluşunun Türkiye ofislerinde görev yapan gazetecilerin mesleğin etik ilkeleri çerçevesinde haber peşinde koştuklarını hatırlatan Bilgin “Bu meslektaşlarımızın Türkiye gelişmelerini dünya kamuoyuna aktarmadaki üstün gayretleri takdir edileceğine fişlenmeleri ve hedef gösterilmeleri üzüntü vericidir” dedi.
Gazetecilikle kamuoyu şirketi işlerinin fazlaca karıştırılmasının bazı çevrelerde sanki gazeteciliğin tanıtım faaliyeti gibi algılanması sonucunu doğurduğundan sitem eden Gazeteciler Cemiyeti başkanı, “Haber eğri, düz, köşeli, yandaş, candaş, lehte, aleyhte olmaz. Ya doğrudur ve haberdir, ya da yanlıştır ki o zaman zaten haber değil dedikodudur. O zaman da biz gazetecilerle alakası yoktur” ifadesini kullandı.
BBC Türkçe, Deutsche Welle Türkçe, Voice of America (Amerika’nın Sesi) gibi basın kuruluşlarının Türkiye servislerinin, “Türkiye için kritik olaylardaki tavrının ölçülmeye çalışıldığı” iddia edilerek bu kurumlar için Türkiye’de görev yapan gazetecilerin haberlerinin, sosyal medya paylaşımlarının izlenmesi, fişlenmesi ve bunlar delil gösterilerek hedef gösterilmelerini kınayan Bilgin, “Bu utanç verici çalışmayı bir düşünce kuruluşunun yapması, yayınlaması ayrıca çok düşündürücü ve irkilticidir. Amacın ne olduğunu anlamakta zorlanıyorum,” dedi.
Seta açıklamasında raporun “Uluslararası medya organlarının Türkiye uzantılarını incelemek üzere hazırlandığı” ifadesindeki “uzantı” kelimesinin çalışmanın arkasındaki mantaliteyi sergiler nitelikte olduğunu kaydeden Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilgin, “Bu arkadaşlarımızın neredeyse tümünün özgeçmişleri, sosyal medya etkileşimleri ve daha önce çalıştıkları kurumlarla ilgili bilgiler ne maksatla raporda yer verildi? Niye bu arkadaşlarımız ve görev yaptıkları medya kuruluşları algı operasyonu yürütmekle suçlanıyorlar? Anlamak mümkün değil” dedi.
Bilgin, “Rapordaki ‘BirGün, T24, Bianet, Evrensel, Cumhuriyet, Diken, DW Türkçe ve Sınır Tanımayan Gazeteciler gibi hükümet karşıtı söylemleriyle ön plana çıkan mecraların haberlerine yer verdiği görülmektedir’ değerlendirmesi gibi yine raporun ‘Uluslararası Medya kuruluşlarına Öneriler’ kısmında ‘Medya aracının çalışanlarını bu noktada denetlemesi ve haber diline siyasi kimliğinin yansımamasına özen göstermesi gerekmektedir’ ifadesinin açık ve kabul edilemez bir gözdağı çabasıdır. Kınıyoruz,” ifadelerini kullandı.
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilgin “Aralarında çok yakından tanıdığımız, mesleki başarılarını takdir ettiğimiz arkadaşlarımızın da olduğu hedef gösterilen tüm gazeteci arkadaşlarımızla dayanışma içindeyiz,” dedi.