Gazeteciler Cemiyeti | Gazeteciler Cemiyeti Özgürlük için Basın Projesi Mart ayı raporu yayınlandı
18460
single,single-post,postid-18460,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Gazeteciler Cemiyeti Özgürlük için Basın Projesi Mart ayı raporu yayınlandı

pff

16 Ara Gazeteciler Cemiyeti Özgürlük için Basın Projesi Mart ayı raporu yayınlandı

Basın mensuplarının Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden bile uzaklaştırılmaları aşamasına gelen ayrıştırma ve ötekileştirme uygulamaları kabul edilebilir olmadığı kaydedildi. Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) Özgürlük İçin Basın (ÖİB) Projesi Mart ayı raporunda akreditasyon uygulamasının yaygınlaşarak devam etmesinin, medya çalışanlarının çalıştıkları kuruma göre “kabul edilebilir” veya “kabul edilemez” olarak ayrıştırılması, “sansür olmasının yanı sıra, ayrıca bir insan hakları ihlalidir” denildi.

Medyanın kurumları ve mensupları arasındaki ayrışmanın, boyutlarının giderek büyüdüğüne değinilen raporda, iktidara yakın basın kuruluşlarına her türlü kolaylık sağlanılırken, ‘ötekileştirilen’ diğer kesimin habere ulaşmasının önüne, akreditasyon uygulamaları gibi engeller konulduğu ifade edildi. Raporda “Özgür ve çok sesli medya ortamının sadece yasal düzenlemelerle sağlanması mümkün olmadığı”  vurgulandı.

Polise geniş yetkiler tanıyan İç Güvenlik tasarısının yasalaşması ile Çağlayan Adliyesinde Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın iki eylemci tarafından rehin alınması üzerine çıkan çatışmada üç kişinin de hayatını kaybetmesi, ÖiB raporunda Mart ayının en önemli iki olayı olarak kayda geçirildi. Gelişmeler üzerine muhalefet partilerinin tepkilerinin dozajının arttığına dikkat çekildi.

Mart ayı raporunda, İç Güvenlik yasası ile polise 48 saat sorgusuz gözaltı dahil olmak üzere çok geniş yetki ve haklar tanınması, Anayasaya aykırı olarak gösteri ve protesto hakkının kısıtlanması, polise dilediği yer ve zamanda üst ve konut aramasına imkanı tanınması ile B.M İnsan Hakları ve Avrupa İnsan Hakları sözleşmeleri ile mevcut Anayasal ilkelerinin açıkça çiğnendiğine vurgu yapıldı.

AB Sivil Düşün Programı çerçevesinde Gazeteciler Cemiyeti tarafından yürütülen Özgürlük İçin Basın Projesi kapsamında ifade ve basın özgürlüğü ihlalleri aylık raporlar halinde kayıt altına alınıyor.

Çağlayan Adliyesindeki DHKP-C’li eylemcilerin gerçekleştirdiği olaya polisin müdahalesi sırasında Savcı Kiraz’ın da hayatını kaybetmesi ile tüm haberlere sınırsız yayın yasağı getirilmesinin, muhalefetin olayın gerisinde derin güçlerin olduğu iddialarına sebep olduğuna da raporda yer verildi.

Seçim sürecine girilirken partilerdeki çalışmaların yoğunlaştığına dikkat çekilen raporda HDP’nin bu kez seçime parti kimliği ile girmesinin önemi vurgulanırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın miting ve toplantılarında ‘Türk usulü Başkanlık’ sistemine geçmek üzere AKP’nin oylarının arttırılması talebine, muhalefet partilerinin tepkilerine yol açtığı kaydedildi.

ÖiB Mart ayı raporuna www.pressforfreedom.org adresinden ulaşılabilir.