Gazeteciler Cemiyeti | Gazeteciler Cemiyeti Özgürlük için Basın Ocak-Nisan 2017 raporu yayınlandı
20557
single,single-post,postid-20557,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Gazeteciler Cemiyeti Özgürlük için Basın Ocak-Nisan 2017 raporu yayınlandı

kürsü iyi

19 May Gazeteciler Cemiyeti Özgürlük için Basın Ocak-Nisan 2017 raporu yayınlandı

Bilgin: Hapisteki 159 gazeteci Türk basınının acı durumu sergilemektedir

 Gazeteciler Cemiyeti Özgürlük için Basın (ÖiB) programı Ocak-Nisan 2017 raporu yayınlandı. Raporda Nisan ayı sonu itibarıyla hapiste 159 gazetecinin bulunduğu, 123 gazetecinin ise yurt dışında bulunduğu kaydedildi.

Raporun yayınlanması dolayısıyla yazılı bir açıklamada bulunan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin “İfade ve basın özgürlüğü demokratik toplum için şart” olduğunu ancak uluslararası birçok raporda ifade ve basın özgürlüğü açısından Türkiye’nin “özgür olmayan” ülkeler arasında gösterilmesinin Türkiye demokrasisi için acı verici olduğunu söyledi.

Bilgin, 104 sayfalık ÖiB raporunda yılın ilk dört ayında Türkiye’nin hapisteki gazeteci sayısıyla dünya lideri olmaya devam ettiğini üzülerek tespit edildiğini, aynı dönemde gazetecilere yönelik 46 yeni soruşturma ve 20 ilave dava açıldığını kaydetti. Gazeteciler Cemiyeti başkanı, yine bu dönemde gazetecilere yönelik hemen tüm davalardaki tutuksuz yargılanma taleplerinin reddedildiği de dikkate alındığında, ifade ve basın özgürlüğü açısından uluslararası raporlarda niye ağır eleştirilerle karşılaşıldığı daha net ortaya çıktığını söyledi.

Gazeteciler Cemiyeti başkanı, dört yıldan beri Türkiye’deki ifade ve basın özgürlüğü ikliminin fotoğrafını çekmeye çalışan ÖiB raporlarının durumun giderek kötüleştiğini sergilediğini söyledi. Bilgin, Nisan sonu itibarıyla hapiste 159 gazetecinin olması Türk medyasının içinde bulunduğu acı durumun göstergesi olduğunu kaydetti.

Bilgin, ifade ve basın özgürlüğünü ve aynı zamanda halkın doğru, zamanında, sağlıklı haber alma hakkını kısıtlayan yasa, genelge ve OHAL kararnamelerinin uzun vadede kimseye yararlı olamayacağını vurguladı. Gazetecinin halk adına denetim görevinin bulunduğunu hatırlatan Bilgin, bu nedenle demokrasilerde muhalif gazete, televizyon ve internet medyasına, eleştiri hakkını kullanan entelektüellere ve köse yazarlarına “tahammül” edilmesi gerektiğini söyledi.

ÖiB Ocak-Nisan dönem raporunda sansür ve oto-sansürün giderek artmakta olduğunun vurgulandığını ancak veriye ulaşma sorunları nedeniyle ortalama günde 30 erişim yasağı, DNS engelleme, site kapatma ve sair şekillerde yaşanan elektronik sansür uygulamalarına raporda net bir şekilde verilemediğini açıkladı.

Gazeteciler Cemiyeti başkanı, OHAL kararnameleri hükümleri ile tesis edilen işlemlere ilişkin başvuruları değerlendirmek ve karara bağlamak üzere Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu kurulmasının haksız idari yaptırıma uğradığı tespit edilen kamu çalışanları veya kurumlarla ilgili yaptırımların geriye alınmasının yolunun açılması açısından olumlu ancak yetersiz bir adım olduğunu söyledi.

Özgürlük için Basın Ocak-Nisan raporuna bu linkten ulaşabilirsiniz.
You may access to the full text of the Janury-April report of the PfP