Gazeteciler Cemiyeti | Gazeteciler Cemiyeti OiB Ekim 2018 basın özgürlüğü raporu açıklandı
21468
single,single-post,postid-21468,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Gazeteciler Cemiyeti OiB Ekim 2018 basın özgürlüğü raporu açıklandı

Başkan Nazmi Bilgin

17 Kas Gazeteciler Cemiyeti OiB Ekim 2018 basın özgürlüğü raporu açıklandı

Bilgin: Kaşıkçı’nın katli gazetecilik mesleğine baskıları gündeme taşıdı

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, geçtiğimiz Ekim ayında Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülmesiyle birlikte hükümetlerini eleştiren gazetecileri hedef alan olumsuzlukları Türkiye ve uluslararası gündeme taşıdığını söyledi.

Bilgin, Gazeteciler Cemiyeti Özgürlük için Basın (ÖiB) programı kapsamında Ekim 2018 dönemi raporunun yayınlanmasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Kaşıkçı cinayeti yanı sıra geçen ay Türkiye’nin gündeminde ekonomik gelişmelerin ağırlığını koruduğunu anımsattı. Bilgin, ÖiB Ekim 2018 dönemi raporu incelendiğinde çok sayıda gazete tarafından sayfa sayısını azaltma, hafta sonları yayın yapmama veya yayınlarına son verme gibi kararlar alındığının gözlendiğini bildirdi. Sektörde gazetecileri işsizliğe mahkum edecek işten çıkarma kararlarına imza atılmaya devam edildiğini kaydeden Bilgin, “Raporumuzdaki veriler itibariyle baktığımızda Ekim ayında pek çok olumsuz gelişmeye tanıklık edildiğini görüyoruz. Bunlardan bazılarını şöyle özetleyebiliriz ki Demirören Medya Grubu bünyesindeki Vatan kapatıldı. Böylece 4 Eylül 2002’de yayın hayatına başlamış Vatan’ın, 16 yılın ardından basın tarihindeki yeri sonlandı. Demirören’e ait Yaysat’ın da kapatılacağını dolayısıyla sektörde yaygın dağıtım ağına sahip tek kuruluş olarak Sabah’ı da içinde barındıran Turkuvaz Medya’nın kalacağı duyuruldu. Yaysat’ın kapanacağı duyurusu mizah ve edebiyat dergileri yanı sıra Cumhuriyet, Sözcü gibi gazetelerin okuyucularına nasıl ulaşacağı sorusunu gündeme taşıdı. Keza Yaysat’ın kapatılacak olması durumunda yerel gazeteler için Basın İlan Kurumu’na satış rakamlarını resmi olarak sunmaları konusunda hayati önem taşıyan satış noktalarına dağıtım sorunu ortaya çıkacak görünüyor” dedi.

Bilgin, Gazeteciler Cemiyeti’nin de her dönem eleştirdiği konulardan birisi ve Ekim ayında yine gazetecilik mesleğine yönelik engelleme aracı olarak gündemde olan “akreditasyon” uygulamasının örneklerine de raporda yer verildiğini kaydetti. Bilgin, “Rapora göre; Galatasaray Spor Kulübü, gazeteci Nevzat Dindar’ın kulüpteki tüm etkinliklere katılımını engellemek üzere akreditasyonu iptal etti. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise, kendisine kaçak et meselesiyle ilgili soru yönelttikleri için FOX TV ekibini hedef alarak akreditasyon adı altında bakanlık etkinliklerini izlemelerini engelledi. Bunlar raporumuzda akreditasyon engeli konusunda Ekim ayı içerisinde not edilen gelişmeler oldu” ifadelerini kullandı.

Bilgin, ÖiB Ekim 2018 raporunda veriler itibariyle ifade özgürlüğü açısından “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlaması nedeniyle akademisyen, sanatçılar yanı sıra vatandaşlara yönelik yargılamalar yapılmaya devam edildiğini ve bazı hapis cezası kararları alındığını da açıkladı. İlaveten TBMM’ye CHP’li üç vekil hakkında “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla fezlekeler gönderildiğini de hatırlatan Bilgin, ayrıca İçişleri Bakanlığı’nın Ekim ayı içerisinde 1196 sosyal medya hesabı inceleyerek, 1007 sosyal medya kullanıcısı hakkında yasal işlem başlattığını da kaydetti.

Bilgin, çeşitli kaynaklardan derlenen bilgilere göre ise Eylül ayında 174 olan hapisteki gazeteci sayısının 165’e “gerilediği” bilgisine de ÖiB Ekim ayı raporunda yer verildiğini de dile getirdi.

Bilgin, “Gazeteciler Cemiyeti olarak ÖiB ekibimizce raporlaştırılan basın ve ifade özgürlükleriyle ilgili ne gibi gelişmelerin olacağının takipçisi olacağız” diyerek, Gazeteciler Cemiyeti’nin “kamu yararı” niteliğine sahip meslek örgütü olarak Türkiye’nin demokratik gelişimine katkı vermeyi hedeflediklerini, bu nedenle ÖiB programıyla Türkiye’ye hizmet etmek amacıyla basın ve ifade özgürlüğüne ilişkin tüm gelişmeleri raporlaştırdıklarını sözlerine ekledi.

 

ÖiB Ekim 2018 raporuna ve geçmiş aylara ilişkin raporlara ise, ÖİB 2018 EKİM RAPORU ve www.pressforfreedom.org internet adreslerinden ulaşabilirsiniz.