Gazeteciler Cemiyeti | Gazeteciler Cemiyeti Ocak 2019 raporu açıklandı
21663
single,single-post,postid-21663,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Gazeteciler Cemiyeti Ocak 2019 raporu açıklandı

15 Şub Gazeteciler Cemiyeti Ocak 2019 raporu açıklandı

Bilgin: Sorunların aşılacağına inancımız tamdır

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Türkiye’nin hem ekonomi hem de demokrasi alanlarında bazı sorunlar yaşamasının kimseyi karamsarlığa itmemesini gerektiği söyledi. Bilgin, “Basın ve ifade özgürlüğü alanında sıkıntılar olduğu gerçektir. Bunlar cemiyetimiz raporlarına yansımaktadır. Bu sorunların aşılacağına inancımız tamdır. Her türlü zorluğu seslendirmeye ve mümkünse çözüm yollarını göstermeye devam etmek azmindeyiz” dedi.
Bilgin, Gazeteciler Cemiyeti Özgürlük için Basın (ÖiB) programı kapsamında Ocak 2019 dönemi raporuna ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, basın ve ifade özgürlüklerinde olumsuz gidişatta değişiklik gözlenmediğini vurguladı. Gazeteciler Cemiyeti başta olmak üzere meslek kuruluşları tarafından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün kutlanamadığını anımsatan Bilgin, bu nedenle ÖiB Ocak 2019 dönemi raporunda Türk basını için önemli olan bu günü kutlama mesajları yerine endişe ve tepki açıklamalarına yer verildiğini kaydetti.
Olumsuz ekonomik gelişmelerden dolayı sektördeki daralmanın devam ettiğini vurgulayan Bilgin, “Fiyat artışları yerelde yazılı basın kuruluşlarının personel sayısını ya da yayın günü sayısını azaltmaya zorlamaya devam ediyor. Birçok yerel gazete haftada sadece üç gün yayınlanma kararı aldı. Pazar günleri yayınlanmayan yerel gazetelerin sayısı da artmaya devam ediyor. Bazı yerel gazeteler ise ortak yayına başladı” bilgisini verdi. Rapor incelendiğinde yaygın basında da ciddi sıkıntılar olduğunun görülebileceğini kaydeden Bilgin, rapordaki “Demirören Medya Grubu, 15 yıllık Güncel Hukuk dergisinin yayın hayatına son verdiğini açıkladı. Sözcü Grubu da günlük AMK Spor’u kapattı. Flash TV, ekonomik gelişmeler gerekçesiyle program sayısını dolayısıyla da personelini azaltırken, TV8, CNNTürk, TRT gibi kanallarda benzer kararlar alındı” tespitleri aktardı.
Bilgin, Ocak ayı sonu itibarıyla 94’ü tutuklu, 52’si hükümlü olmak üzere hapiste 146 gazeteci olduğunun da raporda yer aldığını, ayrıca ekonomik nedenler ve siyasi kutuplaşma dolayısıyla işinden ayrılmak zorunda kalan, işten çıkartılan veya “istifaya teşvik edilen” gazeteci sayısında da artış olduğunu söyledi.
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilgin, gazetecilik mesleğini olumsuz etkileyen baskı atmosferi konusunda ÖiB Ocak 2019 dönemi raporunda farklı örneklerin kayda geçtiğini de söyledi. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Ahmet Aydın’ın, okul bünyesindeki Akdeniz İletişim Haber Ajansı’nın yayın hayatını CHP’li Barış Yarkadaş ile gazeteci İsmail Saymaz’la röportaj yapıldığı gerekçesiyle sonlandırdığını belirten Bilgin, Sakarya Karasu İlçe Müftülüğü’nün Sakarya Kuzey gazetesi muhabirini “ifade vermeye çağırması” olayını da hatırlattı.
İfade özgürlüğü bağlamındaki rapordaki verileri de değerlendiren Bilgin, “Adalet Bakanlığı’nın kamuoyuna yansıyan verilerine göre 2014-2017 yılları arasında ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçlamasıyla 12.300 kişi sanık olarak mahkemeye çıkarken, ‘Atatürk’e hakaret ettiği’ gerekçesiyle de aynı dönemde 1041 kişi yargılandı” diye konuştu.
Bilgin, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) adil yargılama ve ifade özgürlüğü ihlalleri yaşandığına ilişkin kararlarının da Ocak ayı raporunda olumlu gelişmeler arasında yer aldığını söyledi.
Bilgin, ÖiB programı kapsamında basın ve ifade özgürlüğü ihlallerine ilişkin hazırlanan raporlar aracılığıyla tarihe not düşüldüğünü belirterek, 2019 yılında da Türkiye’nin demokrasisine katkı sunmak için bu raporlama faaliyetine devam edileceğini söyledi.
ÖiB Ocak 2019 dönemi raporuna ve geçmiş aylara ilişkin raporlara ise, ÖiB_Ocak_2019_raporu ve www.pressforfreedom.org internet adreslerinden ulaşabilirsiniz.