Gazeteciler Cemiyeti | Gazeteciler Cemiyeti Milli Gazete haberlerine erişim yasağını sansür olarak kınadı
22378
single,single-post,postid-22378,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Gazeteciler Cemiyeti Milli Gazete haberlerine erişim yasağını sansür olarak kınadı

Baskan_Atam_logo

01 Eyl Gazeteciler Cemiyeti Milli Gazete haberlerine erişim yasağını sansür olarak kınadı

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilgin: Erişim yasağı ciddi ifade özgürlüğü ihlalidir

 Gazeteciler Cemiyeti haber alma hakkının temel insan haklarından birisi olarak anayasal güvenceyle korunduğu ve kısıtlanmasının ciddi hak ihlali olduğunu hatırlattı. Milli Gazete’nin Tarım Kredi ile ilgili çok sayıda habere erişim yasağı getirilmesinin açık sansür olduğunu kaydeden Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, “Sansürün her şekli ifade ve basın özgürlüğü ihlalidir. Erişim yasakları da açık sansür vakalarıdır. Erişim yasakları yoluyla halkın haber alma özgürlüğünü, medyanın kamu adına erk sahiplerinin faaliyetlerine mercek tutmasını engelleme, düpedüz ifade ve basın özgürlüğü ihlalidir” dedi.

Bilgin, “Televizyon istasyonlarına yayın yasağı veya ödenmesi ciddi sıkıntı yaratacak para cezalarıyla hizaya getirme çabaları gibi, sektörün sorunlarını çözmek yerine internet medyasını zapturapt altına almayı amaçlayan internet yasası gibi, yazılı, sözlü, elektronik alanlarda görev yapan medya mensuplarını uzun tutukluluk süreleri ve uzun hapis cezalarıyla sansüre, oto-sansüre boyun eğdirme ve ‘uysallaştırma’ gayretleri bu dönemin sıradan olayları oldu” dedi.

Bir çırpıda Milli Gazete internet sitesinden 19 haberin erişime engellenmesinin sadece o haberlere veya Milli Gazete ’ye cezalandırma olmadığını kaydeden Bilgin, “Adı erişim engeli olsa da yapılan şey açık sansürdür. Tarım Kredi ile ilgili haberlere yasak getirilmesi anlaşılır bir durum değildir. O kurumda neler dönüyor ki ilgili haberler yasaklanabiliyor. Yaşanılan olay halkın haber alma hakkının, basın özgürlüğünün, ifade özgürlüğünün açık ihlalidir. Kınıyoruz,” ifadesini kullandı.

Bilgin, Gazeteciler Cemiyeti’nin Avrupa Birliği finansal desteği ile yürütülen Medya için Demokrasi (M4D) projesi çerçevesinde yayınlanan son raporda da erişim engellerinin ülke gündeminde önemli yer tuttuğunun belgelendiğini hatırlatarak, “2019 yılı sonu itibarıyla Türkiye’den 408.494 web sitesi engellenmiş̧ durumdadır. Bu engellemelerin birçoğu kanunda açık şekilde belirtilen müstehcenlik, çocukları cinsel istismarı, intihara yönlendirme gibi Türk Ceza Kanunu gereği suç̧ teşkil edecek konularda olmasına rağmen kayda değer bir bölümü de açık şekilde siyasi eleştirileri susturmaya yönelik kararlardan oluşmakta. 2019 yılı içerisinde, toplam 21 binden fazla web sayfası ve sosyal medya paylaşımına erişim engeli getirildi” açıklamasında bulundu.

M4D Projesi’nin 2020 yılı ilk çeyrek raporunda da belirtildiği gibi Türk gazetecileri arasında Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği anket çalışmasında en önemli sorunların başında oto-sansür geldiğinin bir kez daha vurgulandığını hatırlatan Bilgin, “Ankete katılan gazetecilerin %77’si ürettikleri haberin kendilerini ve mesleki yaşamlarını riske atabileceğinden endişe ediyor. Benzer şekilde gazetecilerin %59’u ürettikleri içeriğin yayımlanmayacağı veya eleştirileceği kaygısıyla haberden vazgeçtiğini belirtiyor” dedi.