Gazeteciler Cemiyeti | Gazeteciler Cemiyeti Mayıs ayı basın özgürlüğü raporu açıklandı
19283
single,single-post,postid-19283,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Gazeteciler Cemiyeti Mayıs ayı basın özgürlüğü raporu açıklandı

IMG_yenib

13 Haz Gazeteciler Cemiyeti Mayıs ayı basın özgürlüğü raporu açıklandı

İlk beş ayda işini kaybeden gazeteci sayısı 898’e ulaştı

İnternet erişimi rekordan rekora tırmanıyor

Bu yılın ilk beş ayında işini kaybeden gazeteci sayının 898’e ulaştığı, birikimli erişim yasaklı sitlerin sayısının ise 105,119’a tırmandığı Özgürlük için Basın / Medya Özgürlüğün Güçlendirme projesinin Mayıs ayı değerlendirme raporunda açıklandı.

ÖiB / Medya Özgürlüğünü Güçlendirme ekibi tarafından derlenen bilgiler ışığında hazırlanan raporda internet erişim yasaklarının Mayıs ayında da son sürat sürdüğüne dikkat çekilerek, akreditasyon dahil sansür uygulamalarındaki sayının 216’ya dayandığı kaydedildi. Medyanın kendi kendini kısıtlaması anlamına gelen oto-sansürün doğal olarak bu rakamlara yansımadığının belirtildiği raporda, “Ülkede koyulaşmakta olan korku iklimi, giderek genişleyen kutuplaşma ve iş kaybı endişeleri, oto-sansürün yaygınlaşmasına neden olmakta, bu gelişmelerin demokratik yönetimlerde halkın bilinçli tercih yapma olanağını ortadan kaldırdığı için demokrasinin yaşamasını da kısıtladığı aşikardır,” denildi.

Mayıs ayında gazeteciler ile ilgili olarak 39 adli işlem yapıldığına dikkat çekilen raporda, “tutuklanan, gözaltına alınan ve mahkum olan çok sayıda gazeteci ile susturulan, bezdirilen medya kuruluşlarının varlığı, Türkiye’nin olağanüstü bir dönemden geçmekte olduğunun canlı kanıtıdır” görüşüne yer verildi. Mayıs ayını, ülkenin 18 tutuklu, 19’u hükümlü olmak üzere hapisteki 37 gazeteci ile kapattığı belirtildi.

ÖiB raporunda medyanın sıkıntılarının yurt dışındaki yansımalarına da işaret edilerek, AB’nin ilerleme raporu ile ABD Dışişleri Bakanlığının ülke raporlarında yer alan Türk basını ile ilgili bölümlerinin acı saptamaları ortaya koyduğu ifade edildi. Ayrıca Freedom House ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) gibi yurt dışı kuruşlarının da ülkede basın konusunda ciddi sıkıntıları kayda geçirdikleri belirtildi. Buna göre RSF’nin 180 ülke arasında Türkiye’yi 151’inci olarak sıraladığı, Freedom House’ın ise Türk medyasını “Özgür değil” şeklinde tanımlamasına yer verildi.

Gazeteciler Cemiyetinin, Özgürlük için Basın/Medya Özgürlüğünü Güçlendirme ekibi tarafından hazırlanan aylık raporlar Nisan ayından itibaren İngiltere Büyükelçiliği İkili İşbirliği programı çerçevesinde sağlanan finansman ile sürdürülmektedir.

Özgürlük için Basın / Medya Özgürlüğünü Güçlendirme programı Mayıs ayı raporuna ve diğer raporlarına www.pressforfreedom.org adresinden ulaşabilirsiniz.