Gazeteciler Cemiyeti | Gazeteciler Cemiyeti Mayıs-Ağustos 2017 raporu açıklandı
20855
single,single-post,postid-20855,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Gazeteciler Cemiyeti Mayıs-Ağustos 2017 raporu açıklandı

IMG_yenib

25 Ara Gazeteciler Cemiyeti Mayıs-Ağustos 2017 raporu açıklandı

Bilgin: İfade ve basın özgürlüğü sorunları

azalmıyor, maalesef artarak devam ediyor

 

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ifade ve basın özgürlüğü sorunlarının Türkiye’nin imajını kötü şekilde etkilemeye devam ettiğini söyledi.

Gazeteciler Cemiyeti Özgürlük için Basın (ÖiB) programı Mayıs-Ağustos 2017 dönemi raporu yayınlanması dolayısıyla yazılı açıklama yapan Bilgin, “Düşünce özgürlüğü kısıtlamaları, basın hürriyeti ihlalleri maalesef azalmıyor, artarak devam ediyor” dedi.

Mayıs ayında 154 olan hapisteki gazeteci sayısının Haziran’ında 159’a sonra Temmuz’da 171’e çıktığını hatırlatan Bilgin, raporda Ağustos’ta görülen gerilemenin “kaygı verici bu durumu gidermediği, ülkenin imajını da olumsuz yönde etkilemeyi sürdürdüğünü” vurguladı.

Medya örgütlerinin gözaltında, tutuklu ve hükümlü gazetecilerle dayanışma içerisinde olmasının sorunların aşılmasına katkıda bulunacağına inandığını belirten Bilgin, “Kimin gazeteci olduğu ya da sayılacağı tartışmasını bir kenara bırakarak, fikirlerine katılmasak da, yazdıklarını okumasak da hayatını habercilik, yazarlık ile kazanan tüm medya mensuplarının hiçbir ayrıma tabi olmadan gazeteci sayılması gerekmektedir” dedi. Gazeteciler Cemiyeti başkanı, her sektörde olduğu gibi gazeteciler arasında da kanun dışı eylemlerde bulunanlar olabileceğini ve bunların adalet önünde hesap vermesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Bilgin “Adil, hızlı ve tutuksuz yargılama temel talebimizdir” dedi.

Gazeteciler Cemiyeti başkanı ifade ve basın özgürlüğünün çağdaş demokrasilerde sadece herkesin hoşuna gidecek övgülerin söylenmesi ve iktidarda olanların taparcasına takdir edilmesini değil, bilhassa kamu yararına, toplum adına siyasi iktidara eleştirel ve denetleyici bir görüş açısına sahip olunmasını gerektirdiğini hatırlattı.

Raporda bağımsız bilgi kaynaklarına ulaşmanın giderek zorlaştığı eleştirisine değinen Bilgin, “Raporda ifade ve basın özgürlüğü sorunlarının devam ettiği ancak daha önceki dönemlerden farklı olarak yargılama işlemlerine ilişkin Adalet Bakanlığı’nın verdiği bilgiler dışında bilgiye ulaşma olanağı kalmamış olduğu vurgulandı” dedi.

Raporda ayrıca sosyal medya sansürlemesinin, yavaşlatılmasının ve aralarında verdiği ansiklopedik hizmetle uluslararası saygınlığı bulunan wikipedia da olmak üzere “yararlı görülmeyen” internet sitelerine erişimin engellenmesinde “dünya liderliğinin” bu dönemde de bırakılmadığı kaydedildiğini belirten Gazeteciler Cemiyeti başkanı “Dileğimiz bu kötü durumu kısa zamanda geride bırakmaktır” şeklinde konuştu.

ÖiB raporunda dört aylık dönemde “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “Devletin saygınlığına karşı suçlar” konusunda da sıkıntıların devam ettiği vurgulandını belirten Bilgin, Adalet Bakanlığı’nın Haziran ayında söz konusu suçlarla ilgili olarak 2016 yılında 46 bin 193 soruşturma açılmış olduğunu açıkladığı, bunlardan 4.936 dosya hakkında savcılık tarafından kamu davası açıldığını hatırlattı.

Yabancı gazetecilerin, insan hakları aktivistlerinin tutuklanmalarının ve sınır dışı edilmelerinin de ülke imajını zedeleyen gelişmeler olduğunu vurgulayan Bilgin, ÖiB raporunda 180 ülkenin değerlendirildiği uluslararası medya özgürlüğü endeksinde Türkiye’nin 2015’de 44.16 puanla 149’uncu, 2016 da 50.76 puanla 151’inci iken 2017’de dört basamak daha gerileyerek 52.98 puanla 155’inci olmasının “üzüntü verici bir istikrarlı gerilemeyi” gösterdiğini söyledi.

ÖiB Mayıs-Ağustos 2017 raporuna buradan ÖiB Mays_agustos_2017 ve pressforfreedom.org internet adreslerinden ulaşabilirsiniz