Gazeteciler Cemiyeti | Gazeteciler Cemiyeti Mart 2020 raporu açıklandı
22265
single,single-post,postid-22265,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Gazeteciler Cemiyeti Mart 2020 raporu açıklandı

N.Bilgin

23 Nis Gazeteciler Cemiyeti Mart 2020 raporu açıklandı

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilgin: Cezaevlerindeki gazeteci sorunu yeniden çözümsüz kaldı

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Türkiye’nin demokrasisine gölge düşürmeye devam edecek şekilde tutuklu yargılamalar sorununa 3. Yargı Paketi’yle de çözüm getirilmediğini söyledi. Bilgin son bir yıldır düşüş eğiliminde olan cezaevlerindeki gazeteci sayısında yeniden artış görüldüğünü belirterek, “Maalesef korona virüsü salgınıyla sarsıldığımız bugünlerde hem sahadaki hem de cezaevlerindeki gazeteciler için endişe duyuyoruz. İşini kaybetme riski de meslektaşlarımızı tehdit etmeye devam ediyor” dedi.

Bilgin, Gazeteciler Cemiyeti Özgürlük için Basın (ÖiB) programı kapsamında Mart 2020 dönemi ifade ve basın özgürlüğü ihlalleri raporuna ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin gündemini küresel Covid-19 virüsü salgını tamamıyla etkisi altına almış iken “reform” beklentisi yaratan 3. Yargı Paketi’nin hayal kırıklığı yarattığını söyledi. Bilgin, “İktidar partisi tarafından MHP’nin katkısıyla Mart ayında TBMM’ye sunulmuş olan 3. Yargı Paketi adı altındaki infaz düzenlemesi teklifinde ne gazeteciler ne de ifade özgürlüğü bağlamında suçlanan kesimlerle ilgili herhangi bir iyileştirme ve tutuksuz yargılama yönünde hüküm yer almadı. Sadece korona virüsü salgınıyla ilgili gelişmeleri, parlamentoyu ve yereldeki durumu takip etmek durumundaki sahadaki arkadaşlarımız açısından virüse yakalanacaklar mı endişesi duymamız yanı sıra özgürlüklerinden yoksun gazeteciler için de cezaevleri koşulları nedeniyle derinden kaygılıyız” ifadelerini kullandı.

Bilgin, ÖiB raporlarında vurgulandığı gibi Türkiye’de gazetecilerin çok zor bir süreçten geçtiğini, belirterek, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün 2020 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde bu yıl 180 ülke arasında 154’üncü sırada yer almasının üzüntü verici olduğunu belirtti. Bilgin, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün raporunda özellikle Türkiye’de internet üzerinden sansürün arttığı vurgulanmasına dikkat çekti.

Detaylarının ÖİB Mart ayı raporunda yer aldığı gibi gazetecilik mesleğini suç olarak niteleyen soruşturmalar ve adli işlemlere hiç ara verilmediğini vurgulayan Bilgin, “Mart ayı başında önce İdlib gerilimi ekseninde gazetecilere yönelik gözaltı ve soruşturma işlemleri uygulandığı kayda geçti. Türkiye’nin Avrupa’ya sınırdan geçişlere müdahale etmeyeceği açıklaması üzerine Edirne’de sığınmacıları haberleştirenleri hedef alan gözaltılar ve soruşturmalar görüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ülkede 11 Mart’ta ilk Covid-19 vakası tespit edildiğini ve 18 Mart’ta ise ilk can kaybını duyurması ardından salgınla ilgili sosyal medya paylaşımları ve haberlere yönelik baskı mekanizmaları işletildi. İçişleri Bakanlığı ve savcılıklar eliyle salgınla ilgili paylaşımları veya haberleri gerekçesiyle vatandaşlar ve gazeteciler hakkında soruşturma süreçleri başlatıldı. Salgınla mücadele için CHP’li belediyelerce yürütülen bağış/yardım kampanyalarıyla ilgili İçişleri Bakanlığı’nın yasaklama kararı alması ise ayın tartışmalı konularından birisi oldu. Geçen yıl 31 Mart Yerel Seçimleri sonucunda seçilmiş HDP’li belediye başkanlarıyla ilgili tutuklama kararları ve yerlerine kayyum ataması uygulamalarıda devam etti” bilgilerini aktardı.

Bilgin, Mart ayında Libya’da bir MİT mensubu ölümünü haberleştirdikleri için gazeteciler hakkında tutuklu yargılama kararı alındığını belirterek, maalesef korona virüsü salgını nedeniyle risk altındaki cezaevindeki gazeteci sayısında bu yaklaşımla artış sağlandığını söyledi. Bilgin, “Söz konusu MİT mensubuyla ilgili açık kimlik bilgisi TBMM’de açıklanmasına rağmen konuyu sonrasında haberleştiren OdaTV muhabiri Hülya Kılınç’la birlikte OdaTV Haber Müdürü Barış Terkoğlu, ardından OdaTV Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Yeniçağ yazarı Murat Ağırel ve YeniYaşam Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik ile Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser tutuklandı. Bu son tutuklamalarla birlikte tutuklu yargılanmaları kararı alınmış cezaevindeki gazeteci sayısında artış yaşandı. Mart ayı sonunda TBMM’ye sunulan yasa teklifinde gazeteciler lehine herhangi bir hüküm konulmadı. Ay sonu itibarıyla cezaevlerinde 51’i hükümlü ve 49’u tutuklu olmak üzere toplam 100 medya mensubu bulunmaktaydı” diye konuştu.

Bilgin, ÖiB Mart ayı raporunda ifade özgürlüğü bağlamında ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde İstanbul gibi kentlerdeki eylemlere polis müdahalesinde bulunulmasıyla protesto eylemlerine katıldıkları için Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun bazı üniversite öğrencilerini kredi desteğinden mahrum bırakma kararına yer verildiğini kaydetti.

ÖiB Mart 2020 raporuna ve geçmiş aylara ilişkin raporlara ise, ÖiB_mart_2020, www.pressforfreedom.org ve www.media4democracy.org internet adreslerinden ulaşabilirsiniz.