Gazeteciler Cemiyeti | Gazeteciler Cemiyeti Haziran 2019 raporu açıklandı
21940
single,single-post,postid-21940,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Gazeteciler Cemiyeti Haziran 2019 raporu açıklandı

DSC_0080

16 Tem Gazeteciler Cemiyeti Haziran 2019 raporu açıklandı

Bilgin: Yargı reformuyla gazetecilik ve yerel basın yaşatılmalı

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Haziran ayında açıkladığı Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin hayata geçirilmesi sırasında gazetecilere yönelik yargı süreçlerinde iyileştirme yapılması ve yerel basına yönelik ise teşvik edici düzenlemelere yer verilmesi çağrısında bulundu. Bilgin, “Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin en kısa sürede tam anlamıyla reform olarak yürürlüğe konulmasını arzu ediyoruz. Bunun için yargı süreçleriyle karşı karşıya olan tutuklu meslektaşlarımızla ilgili durum dikkate alınmalıdır. Aynı zamanda yerel basın için yaşam damarı olan Basın İlan Kurumu ve resmi ilanların dağıtılması sisteminden vazgeçilmemelidir” dedi.

Gazeteciler Cemiyeti’nin Özgürlük için Basın (ÖiB) programı kapsamında Haziran 2019 raporuyla ilgili yazılı açıklama yapan Bilgin, Haziran ayında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yenilenen seçim sürecinin ülke gündeminde ön planda olduğunu anımsattı. CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun başkanlığı kazandığı seçim sürecinde medya kuruluşlarına ve özellikle kamu yayıncılığı yapmakla yükümlü TRT’ye yönelik “tek seslilik” eleştirileri bulunduğunu hatırlatan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, seçim döneminde CHP’li aday Ekrem İmamoğlu ile AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım’ın birçok televizyon kanalının ortak yayında bir araya gelmesinden memnuniyet duyulduğunu kaydetti.

Bilgin, ÖiB Haziran 2019 dönemi raporunda detaylarıyla ele alınan Yargı Reformu Strateji Belgesi’yle gazetecilik alanına yönelik önemli düzenlemeler yapılma ihtimali bulunduğunu da belirtti.  Bilgin, “Söz konusu belge gazetecilere yönelik yargılamalar ve basın kuruluşlarına resmi ilan verilmesi başlıklarında getirdiği değişiklik önerileriyle tartışma yarattı. Gazetecilere yönelik yargılamalarda kamuoyunda ‘adalet’ duygusu hissedilebilmesi için reform önemli şekilde yankı buldu ve bir an önce hayata geçirilmesi talep edildi. Yargıda yapılacak reformla sağlanabilecek bu olumlu gelişme ihtimaline karşın yerel basına ilişkin düzenleme ise endişeyle karşılandı. Meslek örgütleri ve özellikle yerel basın kuruluşları, söz konusu belgeyle kamu ilanlarından vazgeçilmesi ihtimalini eleştirdi. Eğer kamu ilanları gelirleri kesilirse bunun işten çıkarmalara yol açacağı vurgulanarak, Cumhurbaşkanlığı’na Yargı Reformu Strateji Belgesi’ndeki kamu ilanları sistemine ilişkin öneride değişiklik yapılması istendi. Biz de Gazeteciler Cemiyeti olarak yerel basını ayakta tutma işlevine sahip kamu ilan gelirleri konusunda gazetecilik meslek örgütlerine kulak verilmesi çağrısını yineliyoruz” diye konuştu. Bilgin,  “Yerel basın için yaşam damarı olan Basın İlan Kurumu ve resmi ilanların dağıtılması sisteminden vazgeçilmemelidir” çağrısını palylaştı.

Haziran ayında ayrıca Demirören Medya Grubu başta olmak üzere medya sektöründe yaşanan işten çıkarmalardan üzüntü duyulduğunu belirten Bilgin, medya sektöründe işsizliğin artarak devam ettiğini söyledi. Bilgin, Demirören Medya Grubu’ndaki gelişmeler yanı sıra  Beşiktaş Spor Kulübü’nün yayın organı olan BJK TV’nin kapatılmasıyla tüm personelinin işsiz kalması, İngiltere’de yayımlanan The Independent’ın Arapça, Urduca ve Farsça dilleri yanı sıra Türkçe haber sitesi açma hakkına sahip Media Arabia’nın yeni kurduğu Türkiye’deki ofisinden 16 kişiyi işten çıkarılması gibi gelişmelerin endişeyle takip edildiğini paylaştı.

Haziran ayında gazetecilere yönelik kovuşturma ve yargılamalara devam edildiğini de anımsatan Bilgin, Haziran ayında cezaevlerinde 58’i hükümlü 140 gazetecinin bulunduğunun tespit edildiğini aktardı.

 

ÖiB Haziran 2019 raporuna ve geçmiş aylara ilişkin raporlara ise, www.gazetecilercemiyeti.org.tr ve www.pressforfreedom.org internet adreslerinden ulaşabilirsiniz.ÖiB_Haziran_rapor