Gazeteciler Cemiyeti | Gazeteciler Cemiyeti Eylül 2018 raporu açıklandı
21428
single,single-post,postid-21428,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Gazeteciler Cemiyeti Eylül 2018 raporu açıklandı

18 Eki Gazeteciler Cemiyeti Eylül 2018 raporu açıklandı

Bilgin: Gazetecilik mesleği için sektörde ekonomik iyileşme şart

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, geçtiğimiz Eylül ayında ekonomik gelişmeler nedeniyle medya sektöründe işten çıkarma ve küçülme kararları alındığına dikkat çekerek, kağıt maliyeti başta olmak üzere sektördeki sorunlara çözümler üretilmesi çağrısında bulundu.

Bilgin, Gazeteciler Cemiyeti Özgürlük için Basın (ÖiB) programı kapsamında Eylül 2018 dönemi raporunun yayınlanması nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, raporda yer alan detaylar incelendiğinde, gazetecilik mesleği açısından ülke genelinde ciddi bir kan kaybı yaşandığını ifade etti. Ekonomik dalgalanmanın yanı sıra, gazetecileri hedef alan soruşturma ve yargılama süreçlerinin de hız kesmeden yaşanmaya devam ettiğini kaydeden Bilgin, “Raporumuzda Eylül ayında medyada ekonomik dalgalanma kaynaklı gelişmelere göz atıldığında sektörümüz için üzücü kararlar alındığını tespit ediyoruz. Raporumuzdaki veriler itibariyle BirGün gibi pek çok yazılı gazete veya dergi satış fiyatında artışa gitti. Sakarya’da yerel gazeteler Yeni Sakarya, Yenihaber, Bizim Sakarya ve Adapostası bundan böyle Pazar günleri yayın yapmama kararı aldı. Arka Kapak dergisi de 12 Eylül’de yayın hayatını sonlandırdığını duyurdu. Ekonomi gazetesi Dünya ise, sayfa sayısını 24’ten 12’ye düşürmesinin yanı sıra üst düzey yöneticileri dahil olmak üzere 40 personelinin işine son verdi. Ciner Medya Grubu bünyesindeki Bloomberg HT, Show TV, Habertürk TV gibi farklı kuruluşlarda işten çıkarmaların yapıldığı görüldü” dedi.

Bilgin, Cumhuriyet tarihine dair yazılı günce niteliğine sahip Resmi Gazete’nin Eylül ayı içerisinde basılı, “elle tutulur olma özelliğini” kaybettiğini de anımsatarak, “Resmi Gazete’nin 98 yıllık basılı yayını sonlandırıldı ve artık sadece elektronik ortamda yayınlanması kararı alındı. Bu durum eskiden Başbakanlık’a bağlı basımevi çalışanlarını olumsuz etkilediği gibi Cumhuriyet’in hafızasını saklama konusunda küresel çapta dijital saldırılardan söz edildiği günümüzde bilgilerde kayıplar veya değişiklikler olabileceği endişesine de neden oldu. Teknolojik gelişme gerekçesiyle Resmi Gazete’nin basımının sona erdirilmesi ve arşivlenmemesi, umarım gelecekte herhangi bir sıkıntıya yol açmaz” diye konuştu.

Eylül ayında Demirören Medya Grubu bünyesine geçmiş olan medya kuruluşlarında ise, değişimlerin sürdüğünü belirten Bilgin, Hürriyet’in Taha Akyol ve Mehmet Yakup Yılmaz’ın köşe yazılarına son verdiğini ve Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin’in görevinden ayrıldığını anımsattı. Cumhuriyet dönemi Türk basın tarihinde temel taşlardan birisi olan Cumhuriyet’te ise yönetim değişikliği dalgalanması gözlemlendiğini kaydeden Bilgin, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Alev Coşkun’un seçilmesi üzerine Genel Yayın Yönetmenliğine Murat Sabuncu’nun yerine Haber Koordinatörü görevindeki Aykut Küçükkaya’nın getirildiğini hatırlattı. Başkan Bilgin, “Yönetim değişimiyle çok sayıda meslektaşımız Cumhuriyet ile yollarını ayırdı. Bu nedenle Cumhuriyet’in hangi çizgide yayın yapacağı tartışması ortaya çıktı. Ancak yeni yönetim, kuruluş çizgisine geri dönüş yapacağını ve haksız şekilde gazete aleyhine tepkiler gösterildiğini açıkladı. ÖiB programı kapsamındaki Eylül ayı raporumuzda taraflarca yapılan her türlü açıklamaya yer verilerek, süreç yakından izlendi” ifadelerini kullandı.

Bilgin, Eylül ayı raporunda basın özgürlüğünün yanı sıra ifade özgürlüğü bağlamındaki en önemli gelişmelerden birisinin RTÜK ve BTK’nın ortaklaşa hazırladığı internetteki radyo ve görüntülü yayınlara ilişkin yeni yönetmelik taslağının olduğunu söyledi. Söz konusu taslak ile internet ortamında bağımsız medya/gazetecilik faaliyetlerine yönelik de sansür uygulamaları olabileceği tartışması yaşandığını hatırlatan Bilgin, ancak RTÜK’ün web sitesinde kamuoyuna sunulmuş olan yönetmeliğin henüz hayata geçirilmediğini de bildirdi.

Eylül ayında ayrıca 110 medya çalışanı aleyhine yargılama süreçlerinin de izlendiğini kaydeden Bilgin, beş gazeteci hakkında çeşitli hapis ve para cezaları verildiğini bildirdi. Bilgin, “Raporumuzda açık kaynaklardan derlenen hapisteki toplam medya mensubu sayısı ise Ağustos ayına kıyasla gerileyerek 163 olarak tespit edildi. Ancak meslektaşlarımıza yönelik adli süreçlerde halen tutuklu yargılama kararları verilmesini üzüntüyle karşıladığımızı da belirtmek durumundayız” dedi.

ÖiB Eylül 2018 raporuna ise (OiB Eylül raporu), pressforfreedom.org internet adreslerinden ulaşabilirsiniz.