Gazeteciler Cemiyeti | Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Günü’nü bu yıl da kutlamıyor
21954
single,single-post,postid-21954,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Günü’nü bu yıl da kutlamıyor

KÜRSÜ GÜZEL

23 Tem Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Günü’nü bu yıl da kutlamıyor

Bilgin: “Basının hali içler acısı”

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin aynı zamanda “Basın Özgürlüğü Günü” olarak da anılan 24 Temmuz Basın Bayramı’nın bu yıl da kutlanmasının mümkün görülmediğini söyledi.

Türk medyasının Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinde 180 ülke arasında bu yıl da geçen yıl gibi 157’nci olduğunu kaydeden Bilgin, 2014 yılından bu yana her ay yayınlanan Gazeteciler Cemiyeti ifade ve basın özgürlüğü raporlarındaki verilerin Türkiye’nin ne kadar kaygı verici bir dönemden geçtiğini söyledi.

Türk medyasının içinde bulunduğu şartların bu önemli günün kutlanmasını imkânsız hale getirdiğini kaydeden Bilgin, Türkiye’nin dünyada en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülke statüsüyle gurur duyulmasının mümkün olmadığını vurguladı.

“İkinci Meşrutiyet ile birlikte 24 Temmuz 1908’de gazetecilerin sansür memurlarını gazetelerine sokmayarak gazetelerini sansürün denetimi olmaksızın yayımlamalarının anılması olan bu günde sansürün ve oto-sansürün, gazetecilerin hapis, işsizlik patronaj veya siyasi baskılarla bezdirilmesinin boyutlarından endişe duyuyorum” dedi.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilgin, bu günün 1971’e kadar “Basın Bayramı” olarak kutlandığını ancak daha sonra “Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü” ilan edildiğini hatırlatarak,  “Bizim açımızdan bugün mücadele ve dayanışma günüdür” dedi.

Kutlama mümkün değil

Bilgin, “Özet olarak söyleyeyim. Basının hali içler acısı. Bugün kimlere, nasıl ve hangi kriterlere göre verildiği pek de belli olmayan alacalı bulacalı bir basın kartımız var. Atatürk’ün Türkiye’nin sesini duyurmak maksadıyla ve özel statüde kurulan Anadolu Ajansı Cumhurbaşkanlığı’na bağlanmaya çalışılıyor. Altı aydır genel kurulunu toplayamayan Basın İlan Kurumu’muz var. Çıkartılan yasalar ve KHK’larla öldürülmeye çalışılan bir yerel basınımız var. Hapiste ve hapse girecek gazeteciler ile dünya lideriyiz. Sansürde ve oto-sansürde çağ atlamış durumdayız. Bu şartlarda sansürün ilk kez kaldırılışının yıl dönümü, basın özgürlüğü günü veya adına ne dersek diyelim herhangi bir başka gün kutlanabilir mi?” dedi.