Gazeteciler Cemiyeti | Gazeteciler Cemiyeti Ağustos 2019 raporu açıklandı
21991
single,single-post,postid-21991,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Gazeteciler Cemiyeti Ağustos 2019 raporu açıklandı

DSC_0080

24 Eyl Gazeteciler Cemiyeti Ağustos 2019 raporu açıklandı

Bilgin: Medya sektörü kan kaybetmeye devam ediyor

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, resmi ilan gelirleriyle ilgili son gelişmeler ile birlikte yerel medya kuruluşları gün geçtikçe kapılarına kilit vurma noktasına gelirken, yaygın medyada işten çıkarma furyasının devam ettiğini bildirdi.

“Ağustos ayı yargı reformu beklentisiyle geçti”

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, geçtiğimiz Ağustos ayında medya kuruluşları ve gazetecileri hedef alan yargılamalara sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek yenileri eklendiği bu dönemde halen yargıda reform yapılması beklentisi ve talebi bulunduğunu söyledi. Bilgin, haberleri gerekçesiyle gazetecileri yargılamaktan vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Ağustos ayı yargı reformu beklentisiyle geçti. Ümit ediyoruz reform paketi detaylarında tutuksuz yargılama ilkesi gibi meslektaşlarımıza yönelik yargılamalarda yaşanan sıkıntıları bir nebze olsa azaltacak iyileştirici düzenlemeler olduğunu görebiliriz. Yerel basın açısından da ilan gelirleriyle ilgili geriye gidiş söz konusu olmaz” dedi.
Bilgin, Gazeteciler Cemiyeti Özgürlük için Basın (ÖiB) programı kapsamında Ağustos 2019 dönemi raporuna ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, meslek örgütlerince ay boyunca Cumhuriyet davası kapsamında cezaevindeki gazetecilere özgürlük çağrısı yapılması ardından Eylül ayında bu konuda adım atıldığını hatırlattı. Ancak benzeri pek çok yargılamaya yeni dosyalar eklendiğini görmekten endişe duyduklarını kaydeden Bilgin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hayata geçirileceğini açıkladığı yargı reformu paketinde ne tür düzenlemeler yer alacağını yakından takip ettiklerini belirterek, TBMM’nin çalışmaya başlayacağı Ekim ayında Türkiye ve gazetecilik mesleği gündemini olumlu etkileyecek gelişmeler olmasını beklediklerini dile getirdi. ÖiB raporunda detaylarıyla görülebileceği üzere maalesef geçtiğimiz Ağustos ayında ise medya kuruluşları ve gazetecileri hedef alan yargılamalarda olumlu bir gidişat olmadığını söyleyen Bilgin, “ÖiB Ağustos 2019 raporunda yer alan gelişmelere bakıldığında; Twitter’da bir dönem ülke siyasetiyle ilgili kulis bilgisi paylaştığı iddiasıyla rekor düzeyde takipçisi olan ve FETÖ’nün yönlendirdiği iddia edilen ‘Fuat Avni( hesabına ait paylaşımları haberleştirdikleri gerekçesiyle Diken ve T24 haber platformları hakkında “örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek” suçundan soruşturma başlatıldı. Aynı paylaşımlar nedeniyle BirGün yöneticilerine de dava açıldı. Uzunca bir süredir azalma eğilimindeki hapisteki gazeteci sayısında Ağustos ayında yeniden artış gözlemlendi. Temmuz ayı sonunda hapisteki gazeteci sayısı 59’u hükümlü ve 75’i gözaltında veya tutuklu olmak üzere toplam 134’e gerilemişti. Ağustos ayında 15 gazeteci daha gözaltına alındı, bir gazeteci mahkum oldu, beş medya mensubu hakkında dava açıldı. Böylece hapisteki medya mensubu sayısı 60’ı hükümlü ve 99’u gözaltında veya tutuklu olmak üzere 159’a ulaştı. Bu dönemde baskılar ve saldırılar nedeniyle bir gazeteci mesleği bıraktığını açıklarken, 25 gazeteci işten çıkartıldı” diye konuştu.
Bilgin, ayrıca Özgürlük için Basın ekibince açık kaynaklardan yapılan derlemelere göre, Ağustos ayında 37 sansür vakasıyla birlikte ilk sekiz aydaki sansür veya habere müdahale vakası sayısının 235’e ulaştığını açıkladı. Bilgin, “Yine aynı dönemde hakkında yasal işlem yapılan gazeteci sayısı 164 oldu. Sulh ceza hakimliklerince 944 haber sitesi ve Twitter paylaşımına erişim engeli getirildi” verisini de paylaştı.
“Üzülerek görüyoruz ki Ağustos’ta gazetecileri hedef alan şiddet olayları da devam etti” diyen Bilgin, Mersin’in Tarsus ilçesinde internet haber sitesi Gazetem Barış’ın sahibi Sami Harunlar ile Balıkesir’de kısa süre önce kapanan Yenigün Gazetesi’nin sahibi Levent Uysal’ın silahlı saldırıya uğradıklarını anımsattı.
Bilgin, Gazeteciler Cemiyeti’nin de temsil hakkı bulunduğu Basın İlan Kurumu’nun (BİK) 36 kişilik Genel Kurul yapısında 12 kişilik Hükümet Grubu’na Ağustos ayında yeni isimler atandığını hatırlatarak, ÖiB Ağustos raporunda buna ilişkin bilgiler ve tepkilere de yer verildiğini ifade etti.
Bu arada ÖiB raporlarında medya sektöründeki gelişmelere yer verilmeye devam edildiğini kaydeden Bilgin, “Demirören Medya Grubu’nda yeniden yapılanma gerekçesiyle işten çıkarmalar sürdü ve üst düzey yönetimde A Haber kökenli isimlere yer verilmeye başlandı. Hürriyet Dijital İçerik Direktörü Bülent Ayanoğlu, CNN Türk Haber Koordinatörü İrfan Sapmaz ve DHA’da editör Orhan Sencer işten çıkarıldı. CNN Türk Genel Yayın Yönetmenliği’ne A Haber Haber Müdürlüğü görevindeki Murat Yancı getirildi. A Haber İstihbarat Şefi iken CNN Türk Haber Koordinatörlüğü’ne atanan Kubilay Gülbek ise DHA Genel Müdürü yapıldı. Türk Medya Grubu’nda ise küçülme kararı alınması dikkat çekti. Grup bünyesindeki Akşam ve 24 TV’nin Ankara bürolarında da çalışan sayısı azaltıldı. Son dönemde maddi sıkıntılar yaşayan ekonomi gazetesi Dünya’nın, eski Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’a satıldığı açıklandı. Tüm bu gelişmeler detaylarıyla ÖiB ekibimizde raporlaştırıldı” açıklaması yaptı.
Bilgin, ifade özgürlüğü bağlamında ise siyasetteki kayyum tartışması sürerken ülke genelinde protesto gösterilerine yasaklamalar getirilmesine uluslararası alanda tepkiler oluştuğunu bildirdi. Bilgin, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Barış için Akademisyenler bildirisi imzacısı bazı isimler için aldığı hak ihlali kararı doğrultusunda gelişmeler yaşandığını da sözlerine ekledi.
ÖiB Ağustos 2019 raporuna ve geçmiş aylara ilişkin raporlara ise, ÖiB_ağustos_2019 ve www.pressforfreedom.org internet adreslerinden ulaşabilirsiniz.