Gazeteciler Cemiyeti | Gazeteciler Cemiyeti 73 yaşında
21590
single,single-post,postid-21590,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Gazeteciler Cemiyeti 73 yaşında

KÜRSÜ GÜZEL

10 Oca Gazeteciler Cemiyeti 73 yaşında

Bilgin: Tüm sorunlara rağmen yılmadık, yılmayacağız, basın özgürlüğü talebimizden geri adım atmayacağız

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin Gazeteciler Cemiyeti’nin basın hürriyeti ve medya mensuplarının sorunlarına çözüm arama çabalarının her zaman hız kesmeden devam edeceğini söyledi. Gazeteciler Cemiyeti’nin 73’ncü kuruluş yıl dönümü ve Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda Türkiye’nin çok zor günlerden geçmekte olduğunu ancak zorlukların ortak gayret ve birlik içerisinde aşılacağından emin olduğunu ifade etti.

Sadece son birkaç yılda bini aşkın gazetecinin teröre karşı operasyonlarda kapatılan medya kuruluşları, medya kuruluşların el değiştirmesi, yeniden yapılanma ya da küçülme nedenleriyle işsiz kaldığını hatırlatan Bilgin, “Bu koşullarda Çalışan Gazeteciler Günü kutlanması maalesef mümkün olamamaktadır. Ancak bugün aynı zamanda Cemiyetimizin 73’ncü kuruluş yıldönümüdür. Geride bıraktığımız yıllarda olduğu gibi, Gazeteciler Cemiyeti, artan işsiz gazeteci sayısı, daralan özgürlük ortamı ve hapisteki gazetecilere rağmen ne özgür basın davasından ne de hür ve müreffeh Türkiye talebinden vaz geçilmemesi gerektiği görüşünde ve kararlılığındadır” dedi.

Bilgin “Her şeye rağmen yılmadık, yılmayacağız, basın özgürlüğü talebimizden geri adım atmayacağız” dedi.

“Çoğunlukla yeknesak, tek sesli ve hükümet destekçisi haline gelen Türk basınında maalesef bugün konulara demokrasinin gerektirdiği çoğulculuk yaklaşımıyla değişik açılardan bakma neredeyse imkânsız hale gelmiştir. Çoğulculuk, hukukun üstünlüğü, herkesin kanun önünde eşitliği, İfade ve basın özgürlüğü, şeffaflık ve hesap verilebilirlik çağdaş toplumların, demokrasinin temel direkleridir. Bu niteliklerin varlığı veya eksiklik derecesi, demokratik yönetimin ve toplumun çağdaşlık seviyesinin ölçüsüdür. Gazeteciler Cemiyeti 2018 raporu birkaç gün içerisinde yayınlanacaktır. Bu raporumuzda yıl sonu itibarıyla hapishanelerde tutuklu ve hükümlü olarak özgürlüğünden yoksun 150 gazetecinin bulunduğu görülmektedir. Bu durumu esefle karşılamaktayız,” diye sözlerini sürdürdü.

1946’da kurulan Gazeteciler Cemiyeti’nin basın özgürlüğü davasının kuruluşundan bu yana aralıksız devam ettiğini hatırlatan Bilgin, “Bugün saygı ile anıları önünde eğildiğimiz Metin Toker, Cüneyt Arcayürek ve Beyhan Cenkçi gibi ifade ve basın özgürlüğü uğraşı veren Cemiyet başkanlarımız ve her koşulda özgür basın ilkesinden ödün vermeyen gazeteci meslektaşımız üyelerimizle gurur duymaktayız,” dedi.

Bilgin Gazeteciler Cemiyeti’nin Aralık ayında Avrupa Birliği finansal desteğiyle 40 ay sürecek yeni ve kapsamlı bir projeye imza attığını ve bu proje detaylarının çok yakın zamanda açıklanacağını söyledi. Bilgin, “Bu vesileyle, işsiz kalmış, özgürlükleri kısıtlanmış gazeteci dostlarımızla dayanışma içerisinde olduğumuzu, tüm gücümüzle onlara destek olmaya çalışacağımızı ve bu zor günlerin ancak birlikteliğimizi güçlendirerek geride bırakılabileceğini bir kez daha vurgulamak istiyorum” dedi

İş güvenliğinden yoksun ve “geleceği işverenin veya siyasi iktidarın iki dudağı arasına hapsolan” gazetecinin doğru haber yapması, vatandaşın anayasal güvence altındaki adil ve tarafsız haber alma hakkını imkansız hale getirdiğini vurgulayan Gazeteciler Cemiyeti başkanı Türkiye’de basın yasasının çıkışının yıl dönümü olduğu kadar en eski mesleki örgütlenme olan Gazeteciler Cemiyeti’nin de 73’nci yıl dönümü olduğunu hatırlattı.

Bilgin, “Bugün her zamankinden fazla kendimizi sorgulamak, dünya basın özgürlüğü listelerinde niye en sonlarda yer almaktayız diye düşünmek, mevcut durumdan çıkış yolları aramak gerektiğini hatırlatan bir gündür,” dedi.

“Medya kurumları ve gazetecilerin kenetlenerek basın özgürlüğü için daha aktif bir uğraş içerisine girmesi şart olmuştur” görüşünü savunan Bilgin “Mesleki dayanışma içerisinde, basın özgürlüğünü savunmaya devam ediyoruz” diyen Bilgin Türkiye’nin içinden geçmekte olduğu zor koşulların yanı sıra siyasi baskılar, kutuplaşma, sansür, oto-sansür, işsizlik gibi ciddi sorunlarla boğuşan Türk medyasının özgürlük hasreti içinde olduğunu vurguladı.