Gazeteciler Cemiyeti | Cüneyt Arcayürek kabri başında anıldı
21911
single,single-post,postid-21911,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Cüneyt Arcayürek kabri başında anıldı

esin arcayürek

23 Haz Cüneyt Arcayürek kabri başında anıldı

Usta gazeteci ölümünün dördüncü yılında rahmetle anıldı

Türk basınının usta kalemlerinden Cüneyt Arcayürek, ölümünün dördüncü yılında da unutulmadı. Arcayürek, Gölbaşı Mezarlığı’nda kabri başında düzenlenen törenle anıldı. 

Usta gazeteci yazar Cüneyt Arcayürek, vefatının dördüncü yılında kabri başında ailesi, meslektaşları ve sevenleri tarafından anıldı.

“Doğru, dürüst, hiçbir tarafa sapmadan gece gündüz çalışan, meleğine aşık bir gazeteciydi”

Arcayürek’in Gölbaşı Mezarlığı’nda kabri başında düzenlenen anma töreni, eşi Esin Arcayürek’in konuşmasıyla başladı. Arcayürek, “Cüneyt’in dördüncü anma yılı, hep beraber buradayız. Yalnız kaldığımdan beri daha fazla yokluğunu hissediyorum. Ama görüyorum ki memleketimiz ve insanları onu daha çok arıyor, daha çok ihtiyaçları var hele şu günlerde. O kadar iyi bir gazeteciydi ki… doğru, dürüst, hiçbir tarafa sapmadan gece gündüz çalışan meleğine aşık bir gazeteciydi. Gençlerin de onu örnek alması lazım. Yakın siyasi tarihimize ışık tutacak çok kıymetli kitaplar yazdı. Bu kitaplar da üniversitelerde okutuluyordu. Aynı zamanda iyi bir aile babasıydı. Evine, çocuklarına, eşine düşkün bir babaydı. Gazeteci olunmaz, gazeteci doğulur Cüneyt buna örnekti. Özlemle rahmetle anıyoruz, anacağız” diye konuştu.

Toker, “Her zaman rahmet ve özlemle hatırlıyorum”
İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker de “Cüneyt’i hem Cüneyt Arcayürek olarak hem de eşim Metin Toker’in en eski yakın arkadaşı olarak her zaman rahmet ve özlemle hatırlıyorum.Cüneyt bugünler de olabilseydi ve İstanbul’da olsaydı onun için ne kadar büyük bir heyecan olurdu. Yaşananları çok güzel bir şekilde okuyucularıyla paylaşıp, naklederdi” dedi.

Özden, “Cüneyt’in örnek bir simge olduğunu hepimiz kabul edelim”

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı ve Gazeteciler Cemiyeti Onur Üyesi Yekta Güngör Özden ise “Dostluğuyla övünç duyduğum arkadaşlarımdan biriydi. Basınımızın bugünkü koşullarını durumunu gözden geçirip değerlendirirsek Cüneyt’in yaşadığı yıllarda yaptığı hizmetlerle hem insanlık hem kişilik hem gazeteci olarak örnek bir simge olduğunu hepimiz kabul edelim. Bugün basının içinde bulunduğu durumda, bağımsızlığından, özgürlüğünden, ahlaki ilkelerinden uzaklaştırılan yakınmalarımıza dikkat edersek zatenCüneyt’in yaşadığı dönemdeki gazeteci arkadaşları ile Türk basınının gerçek değerlerinin bir olduğunu hepimiz kabul ederiz. Cüneyt’in örnek yaşamı, eşine, mesleğine olan bağlılığı ve arkadaşları dostları ile güçlü bağları hepimizin onu özlemle anmamızı gerektirmektedir. Ölüler biz andıkça yaşar, o nedenle onu her zaman içtenlikle, sevgiyle, saygıyla anıyoruz ve örnek kişiliğinin, gazeteciliğinin gelecek kuşaklarla değerlendirilmesini diliyoruz.Tanrı rahmet eylesin, nurunu bol tutsun” sözlerine yer verdi.

Bilgin, “Cüneyt ağabey bizim için bir ışık, eğilmeyen bir abideydi”
Gazeteciler Cemiyeti Nazmi Bilgin, anma töreninde yaptığı konuşmada, Cüneyt Arcayürek’in çalışmalarının okullarda ders kitabı olarak okutuldukça, usta gazetecinin ölümü tatmayacağını ifade etti. Bilgin, “Cüneyt ağabey hem benim baba dostumdu hem de meslek idolümdü. Onunla aynı dönemde gazetecilik yapmak gerçekten hayatımın en büyük onurlarından birisi. İnsanın ölmesi ancak unutulmasıyla mümkün. Cüneyt ağabey özellikle yakın tarihimize tanklık etmekle kalmadı o tanıklığı aynı zamanda kaleme aldığı kitapları ile ölümsüzleştirdi. O kitaplar, kütüphanelerin raflarında durdukça, öğrenciler okudukça, sonsuza kadar Cüneyt ağabey yaşamış olacak. Çok gençtim omzum kırılmıştı, babam yoktu Cüneyt ağabey beni hastaneye götürmüştü. Aradan yıllar geçti ama her karşılaştığımızda ‘Omzun acıyor mu?’ diye sorardı. Omzum acımıyor ama yüreğim gerçekten çok acıyor. Çünkü çok özlüyorum. Cüneyt ağabey bizim için bir ışık, eğilmeyen bir abideydi. Umarım genç nesiller onu anlar, tanır ve idealleriyle yaşatırlar, ruhu şad olsun” diye konuştu.

Balbay, “Yeni kuşakların onu örnek almasını diliyorum”

CHP İzmir Milletvekili, gazeteci Mustafa Balbay da “Cüneyt ağabey benim de meslekte uzun yıllar her sabah en az yarım saat beraber kahve içip günü değerlendirdiğimiz bir meslek büyüğümdü. Cüneyt ağabey gazeteciliğin en yüksek mertebesinin muhabirlik olduğuna inanan bir insandı. Ne yazarsa yazsın işin özünün muhabirlik olduğunu hiçbir zaman unutmadı. Şu anda da bizimle karşılaşır karşılaşmaz, ‘İstanbul’da ne oldu’ dediğini duyar gibiyim. Aklı oradadır diye düşünüyorum. Cüneyt ağabeyin gazeteciliğine en çok ihtiyaç duyduğumuz günlerdeyiz. Yeni kuşakların onu örnek almasını diliyorum” dedi.

Kıratlı, “Ruhu şad olsun”

Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Savaş Kıratlı ise “Cüneyt ağabeyi bu koşullarda her gün daha çok özlüyoruz, anıyoruz, ruhu şad olsun” ifadesini kullandı.

Arcayürek için Gölbaşı Mezarlığı’nda düzenlenen anma törenine, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Başkan Vekili Savaş Kıratlı, Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, eski Anayasa Başkanı ve Gazeteciler Cemiyeti Onursal üyesi Yekta Güngör Özden, Arcayürek’in eşi Esin Arcayürek, İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker, CHP İzmir Milletvekili ve gazeteci Mustafa Balbay ile çok sayıda meslektaşı katıldı.

IMG_1687 IMG_1691