Gazeteciler Cemiyeti | Bilgin’in AYM’nin kararı ile ilgili açıklaması
19070
single,single-post,postid-19070,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Bilgin’in AYM’nin kararı ile ilgili açıklaması

IMG_5571-620x400

26 Şub Bilgin’in AYM’nin kararı ile ilgili açıklaması

Bilgin: İşte şimdi ‘Yetmez ama evet’ diyoruz

Gazeteciler Cemiyeti başkanı: AYM’nin Dündar ve Gül’ün salıverilmesi kararı yeni bir içtihat oluşturmalı, hapisteki diğer gazeteciler de tahliye edilmelidir

 

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tahliye edilmesini “güzel ve önemli bir gelişme” olarak niteledi.

Anayasa Mahkemesi’nin uzun tutukluluklarının hak ihlali olduğu ve iki gazetecinin tahliye edilmesi kararından sonra Dündar ve Gül’ün salıverilmelerini “İşte şimdi ‘yetmez ama evet’ diyoruz. Unutulmamalıdır ki biz arkadaşlarımızın sadece gazetecilik yaptıklarını biliyor, haklarındaki iddiaları reddediyor ve salıverilmelerini talep ediyoruz. Bizim için bu gelişme önemli ama yeterli değil,” dedi.

Anayasa Mahkemesi kararıyla Dündar ve Gül’ün “casus değil gazeteci” olduklarının bir kez daha sergilendiğini hatırlatan Bilgin, “Bu arkadaşlarımızın, meslektaşlarımızın özgürlüğe kavuşmalarının özgür basın yolundaki uğraşımızda yeni bir dönüm noktası olmasını umuyor ve diliyoruz. Ancak, göz ardı edilmemesi gereken gerçek, bu arkadaşlarımız tutuksuz yargılanacaklardır. Ayrıca hapislerde de görüşü, çizgisi ne olursa olsun halen daha çok sayıda gazeteci vardır. Gazetecilere özgürlük talebi, özgür basın istemi aynı zamanda halkın anayasal haber alma hakkına müdahaleyi reddetmektir” dedi.

Gazeteciler Cemiyeti başkanı AYM’nin Dündar ve Gül’ün 92 günlük hapislerini sona erdiren kararının yeni ve önemli bir içtihat oluşturması ve diğer gazetecilerin yakın zamanda hürriyetlerine ulaşmasını dilediğini kaydetti. Bilgin, Dündar ve Gül’ün salıverilmelerinin karşı karşıya bulundukları ceberut tehdidin sona erdiği anlamına gelmediğini belirterek, “Bu arkadaşlarımız haklarındaki suçlamaları göğüslemeye, kendilerini savunmaya devam edeceklerdir. Tıpkı diğer gazeteciler, yazarlar, çizerler ve düşünce adamlarının haklarında devam eden yüzlerce dava gibi devam eden Dündar ve Gül hakkındaki haber yaparak ve yayınlayarak ‘casusluk yaptıkları davası’ bu dönemin ibretlik vesikalarından birisi olacaktır,” dedi.

Bilgin, Dündar ve Gül’ün salıverilmelerinin yarattığı sevincin “Tıpkı Artvin ağaç katliamının durdurulması kararının yarattığı sevinç dalgasında olduğu gibi bu meslektaşlarımızın özgürlüklerine kavuşması da bize büyük sevinç vermiştir. Nasrettin Hoca fıkrası gibi bir durumdayız. Bize ait olan, hak ettiğimiz ama elimizden alınıp koparılmak isteneni bulup, seviniyoruz,” dedi.

Bilgin Gazeteciler Cemiyeti’nin hapiste oldukları süre boyunca defalarca Adalet Bakanlığı’na başvurarak Dündar ve Gül ile görüşme talep ettiğini ve tüm taleplerin reddedildiğini de kınayarak “Bu vesileyle bir kez daha hapisteki gazetecilerle varlık sebeplerinden birisi mesleki dayanışma olan basın örgütlerinin görüşmelerine fırsat verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Gazeteciler Cemiyeti başkanı gazetecilerin baskı ve tehditlere rağmen yılmadan özgür basın taleplerini seslendireceklerini vurguladı. Bilgin “Ne Dündar ne de Gül ve diğer arkadaşlarımız bu özgürlük mücadelesinde yalnız değildirler. Dayanışma içerisinde ve yılmadan mücadeleye devam edeceğiz. Onun için de Dündar ve Gül’ün salıverilmeleri meselenin hallolduğu anlamında alınmamalıdır. Güzel bir gelişmedir ama yeterli değildir. Talep bu ve diğer meslektaşlarımızın adil yargılanmaları ve beraat etmeleridir. Talep basın üzerindeki baskıların sona erdirilmesi, gazetecilerin korkmadan, çekinmeden haber yapabilmeleridir” dedi.