Gazeteciler Cemiyeti | Bilgin: Mahkeme kadıya mülk olmaz
19211
single,single-post,postid-19211,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Bilgin: Mahkeme kadıya mülk olmaz

başkan7

07 May Bilgin: Mahkeme kadıya mülk olmaz

Sadece Dündar ve Gül değil, gazetecilik yargılandı, mahkum edildi”

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Can Dündar ve Erdem Gül’ün MİT TIR’ları haberi nedeniyle “devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” tan suçlu bulundukları mahkemede yargılananın iki gazeteci değil, Türk medyasının haber yazma hakkı olduğunu söyledi.

Mahkemenin verdiği kararda iki gazeteci hakkında iddia edilen örgüt, casusluk gibi “geniş tahayyül ürünlerinin” reddedilmesinin hükmün ağırlığını bozmadığını kaydeden Bilgin, “Yargılamanın sonucunda bu iki gazetecinin haber yaptıkları nedeniyle mahkum edildiği bizzat mahkeme heyeti tarafından ilan edildi. Arkadaşlarımız haber yazdıkları için mahkum edildiler. Bu onlar için mahkumiyet değil, ödül kararıdır aslında. Mahkum olan haber yazma hakkıdır,” dedi.

Siyasi baskıların, dayatmaların ve “haddini bilecekler, bunu ödeyecekler” tehditlerinin sonucunda gelen mahkumiyet kararının öncesinde, mahkeme binası dışında Dündar’a yönelik suikast girişimi yaşandığını hatırlatan Bilgin, “Çok endişeliyiz. Yazdıklarına, dediklerine, bildirdiği habere katılınmasa da her kesin ifade ve basın özgürlüğüne saygı duyulması gerekir. Kamplaşma, ötekileştirme, karşıtı reddetme ve hesap ödettirme anlayışı bu ülkede derin fay hatları oluşturduğundan kaygılıyız,” dedi.

Saldırıyı kınamanın yeterli olamayacağını kaydeden Bilgin, saldırı sonrasında yapılan “Dikkat etsinler, halk mahkeme kadar anlayışlı olmaz. Ucuz atlatmışlar” benzeri yorumların yakışıksız olduğu kadar suça teşvik olduğunu da vurguladı. Bilgin, “Mahkeme kadıya mülk olmaz” diye ibret verici bir atasözümüz vardır. Kimsenin ömür boyu kamu görevlerinde kalamayacağını, o görevlerde yanlış yapmamalarını, adil davranmalarını anlatır.

Bilgin, mahkemenin kararını açıklamasından sonra Dündar’ın “Biz gazeteciyiz ve burada verilen ceza gazeteciliğe verilmiştir. Sadece haber yaptık. Bu cezayı veriyorlarsa bizde bu cezayı kabul etmiyoruz” ifadesinin ifade ve basın özgürlüğü kavgasından dönmemeye kararlı medya mensupları adına yapılmış bir deklarasyon olduğunu vurguladı.