Gazeteciler Cemiyeti | Bilgin: İyi ki idam cezası kaldırılmış
19048
single,single-post,postid-19048,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Bilgin: İyi ki idam cezası kaldırılmış

başkan7

28 Oca Bilgin: İyi ki idam cezası kaldırılmış

ANKARA- Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’le ilgili iddianamede iki kez ağırlaştırılmış müebbet ve 30 yıl hapis istenmesini “şok edici bir gelişme… iyi ki idam cezası kaldırılmış. Orantısız şiddetten sonra orantısız ceza talebini de gördük” sözleriyle değerlendirdi.

Bilgin hem anayasaya hem de uluslararası hukuka göre iktidarların insan haklarına saygılı olmak, hukuku üstün tutmak ve basın ve ifade özgürlüğü dahil kişisel özgürlükleri sağlamak ve korumakla yükümlü olduklarını hatırlatarak “Gelişmeleri gördükçe, kendimizi bugün buysa biz yarından korkuyoruz demek zorunda hissediyoruz” dedi.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı gazeteciler hata yapmaz, yargılanamaz diye bir iddiada bulunmadıklarını ama sadece yazdıklarından ötürü basın mensuplarının idam cezasının yerine getirilen iki kez ağırlaştırılmış müebbetle, 30 yıl ağır hapisle yargılanmasını kabul etmenin mümkün olmadığını kaydetti.

Bilgin “Ne yapmış bu arkadaşlarımız? Haber yazmışlar. Başka ne yapmışlar? Başka hiç bir suçlama yok haklarında. İstenen ceza ortada. Hani kanunlar önünde orantılılık. İyi ki idam cezası kaldırılmış,” dedi. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Türkiye’nin hukukun üstünlüğüne saygılı bir hukuk devleti olduğunun hatırlanması gerektiğinin altını çizdi.

Hapisteki gazetecileri ziyaret için Adalet Bakanlığı’na yapılan izin başvurularının uzun bir süre cevaplanmadıktan sonra reddedilmesini de kınayan Bilgin, “Sadece Dündar ve Gül arkadaşlarımız değil, hapisteki tüm gazetecilerin gazeteci örgütlerince ziyaret edilmelerine izin verilmesini talep ediyoruz” dedi. Bilgin daha önceki yılarda Silivri’de özgürlüklerinden mahkum bırakılan gazetecileri düzenli olarak ziyaret ettiklerini hatırlatarak “Bu ziyaretlerimizin önemini değerli üyemiz Mustafa Balbay’ın özgürlüğüne kavuştuktan sonra yaptığı teşekkür ziyaretinde ‘Her ziyaretiniz adeta yarı beraat gibiydi, bize moral aşıladı, örgütlülüğümüzle gururlandırdı’ sözleriyle daha iyi anladık. Şimdi niye hapisteki gazetecileri ziyaret edemiyoruz? Sayın adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın cevap vermesini talep ediyoruz” dedi.

“Ben yaptım oldu” anlayışının veya “inisiyatif alma” adı altında “mevzuatın göz ardı edilmesinin” en üst düzeyde tavsiye edilir olmasının “ülkenin keyfi yönetim uçurumuna itildiğini gösterdiğini” söyleyen Bilgin, “Endişeliyiz, çok endişeliyiz. Ancak herşeye rağmen yargıya Türk yargıçlarına güveniyor, hukukun üstün geleceğine inanıyoruz. Hukuk bir gün herkese lazım olacak” dedi.