Gazeteciler Cemiyeti | Bilgin; “Gazetecilikte fakülte düzeyinde eğitim, Gazeteciler Cemiyeti’nin girişimleri ile başladı”
18501
single,single-post,postid-18501,single-format-gallery,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Bilgin; “Gazetecilikte fakülte düzeyinde eğitim, Gazeteciler Cemiyeti’nin girişimleri ile başladı”

  • 1
  • 2
  • 3

15 May Bilgin; “Gazetecilikte fakülte düzeyinde eğitim, Gazeteciler Cemiyeti’nin girişimleri ile başladı”

EĞİTİMDE YARIM ASIR

Gazeteciler Cemiyetinin girişimleri ile kurulan, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi elli yaşına bastı. Ülkemizde fakülte düzeyinde, ilk olarak SBF bünyesinde kurulan Basın Yayın Yüksek Okulu, yarım asır önce kapılarını eğitime açtı.Fakültenin ellinci kuruluş yılı nedeniyle düzenlenen tören Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Abdülrezak Altun’un konuşmasıyla başladı. Daha sonra konuşan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, mesleki eğitimin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Ülkemizde gazetecilik eğitimi üzerinde ilk kez 1948 yılında Fehmi Yayla tarafından, lise düzeyinde İstanbul Özel Gazetecilik Okulu kuruluyor. 1950 yılında da, lise mezunu ve fiilen iki yıl gazetecilik yapanların alındığı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine bağlı, iki yıllık eğitim veren Gazetecilik Enstitüsü açılıyor.

Cemiyetimiz geçmiş dönem başkanlarından, mahrum Metin Toker’in, fakülte düzeyinde eğitim veren bir kurum oluşturmak düşüncesi, Yönetim Kurulunda da kabul ediliyor ve çalışma başlıyor. Metin Toker’in Başkanlık dönemi bitiyor. Yeni gelen yönetim, bu önemli görevi tamamlayabilmesi için Metin Toker’e yetki veriyor ve SBF bünyesinde Basın Yayın Yüksek Okulu 1965-66 ders yılında kapılarını genç iletişimcilere açıyor.Okulunuz kuruluşunun bu tarihi gelişiminin her zaman gözünüzün önünde olması için, Gazeteciler Cemiyeti Karar Defterlerinin bu bölümlerini pano halinde okulunuza armağan ediyoruz.”

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Mezunları Vakfı (İLEV)tarafından düzenlenen, iletişim alanına giren mesleklerde yarım asrı geride bırakan ustalara da plaketleri verildi. Gazete, Sinema, Radyo ve Reklam alanlarında çalışanlar için düzenlenen ‘Meslekte 50 yıl Onur Günü’ töreninde de; Ahmet Refik Utlulığ, Ali Kalıpçı, Atila Sav, Aylin Özmenek, Cazibe Kavalcı, Cemile Kutgün, Ceyhan Baytur, Çetin Çeki, Danyal Gürdal, Dengiz Toprak, Prof. Dr. Dikmen Gürün, Elçin Temel, Erden Sezer, Ergun Evren, Erkan Aktaş, Erhan Gökgücü, Ersin Salman, Gönül Orbey, Gülgün Kutlu, Güneş Tecelli, Halûk Kılçık, Hüsamettin Ünsal, Kemal Gül, Maral Üner, Metin Öztekin, Mine Çalışal, Mine İçöz, Muazzez Küçük, Nevin Aypar, Nurşen Girginkoç, Nejat Bayrakçı, Okan Yüksel, Seçkin Selvi, Serpil Akıllıoğlu, Sevim Canel, Tahir Zengingönül, Yaşar Eyice, Yavuz Yücetürk, Yücel Ertugay, Zeki Sözer ve Zeynep Oral onur plaketi aldı. Ayrıca fakültenin uygulama birimlerinde başarı gösteren 35 öğrenciye de ‘Öğrenci Emek Ödülü’ verildi.

Tören sonrasında Gazeteciler Cemiyeti Lokalinde verilen kokteylde ustalar ve genç iletişimciler bir araya geldi. Başkan Nazmi Bilgin, burada AÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ruken Öztürk’e Cemiyetin 1962 yılına ait karar defterinden bir sayfanın çerçeveli kopyasını verdi.