Gazeteciler Cemiyeti | Bilgin: Gazetecilere saldırılar engellenmelidir
19280
single,single-post,postid-19280,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Bilgin: Gazetecilere saldırılar engellenmelidir

kürsü iyi

09 Haz Bilgin: Gazetecilere saldırılar engellenmelidir

Gazeteciler Cemiyeti: Haberden korkmak yanlıştır 

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin Türkiye’nin çok zor ve acı dolu bir dönemden geçtiğini kaydederek böyle zamanlarda haberin yasaklanmasının menfi propagandaya alan açarak gerginlikleri daha da artıracağı uyarısında bulundu. Bilgin gazetecilerin halk adına haber toplayıp halka sunduğunu, gazetecilere saldırının doğrudan halkın haberi öğrenme hakkına saldırı olduğunu kaydetti.

Son günlerde tırmanan terör olayları ve saldırılar ardından habere ulaşımın engellenmesi ve gazetecilere yapılan saldırılarla ilgili bir yazılı açıklama yapan Bilgin, toplumun haber almasının engellendiği durumlarda fısıltı gazetesine, söylentilere alan açıldığını kaydetti. Bilgin, medyanın habere ulaşımının kolaylaştırılmasının halkın doğru bilgilendirmesini sağlayacağını hatırlatarak, her olaydan sonra yayın yasağı getirilmesini anlamakta zorlandığını kaydetti.

Bilgin gazetecilerin meslek etik ilkelerine dikkat ederek insanların acılarına ve toplumsal değerlerine saygılı görev yapmalarının beklendiğini vurgulayarak, “Midyat’ta görüldüğü gibi galeyana gelmiş bir grup insanın medya özgürlüğünün sınırlandırmasını ellerine almasına, medya mensuplarına yönelik şiddet uygulamaya, adeta linçe teşebbüs etmeye hiçbir şaft altında tolerans gösterilmemelidir” dedi.

Gazeteciler Cemiyeti başkanı gerek iktidarın gerekse muhalefetin medyayı ve medya mensuplarını hedef göstermelerinin kabul edilemeyeceğini söyledi. Bilgin gazetecilerin görevinin herhangi bir siyasi partinin, hükümetin veya kuruluşum tanıtımını ve savunuculuğunu yapmak olmadığının herkesçe kabul edilmesinin gerektiğini belirtti. Demokrasilerde basının dördüncü kuvvet olarak tanımlanmasının sebebinin halkın bilinçli tercih yapabilmesi için medyanın sağladığı doğru ve tarafsız haber ve değerlendirmelere olan ihtiyaçtan kaynaklandığını hatırlatan Bilgin, ifade ve basın özgürlüğünün hem anayasa hem de uluslararası sözleşmelerle teminat altına alınmasının sebebinin bu olduğunu vurguladı.

Bilgin “İçinden geçmekte olduğumuz acı dolu günlerde gazetecilik yapmak giderek daha da zorlaşmaktadır. Gerek hükümetten gerekse yerel yetkililerden medya mensuplarının güvenliğinin sağlanmasını, yasaklamalar yerine olayların haberleştirilmesine imkan vermelerini talep ediyoruz” dedi. Midyat’ta görevlerini yapmaya çalışan BBC muhabiri Hatice Kamer, AFP muhabiri Mahmut Bozarslan ve Reuters muhabiri Sertaç Kayar’a yapılan saldırıyı Gazeteciler Cemiyeti olarak kabul edilmez bulup kınadıklarını açıklayan Bilgin, “Hem hükümetin hem de yerel yetkililerin medya mensuplarının güvenliğini sağlamalarını ve görev yapmalarına müdahale etmemelerini talep ediyoruz” dedi.

Gazeteciler Cemiyeti başkanı “Meslektaşlarımızın aynı grubun iki kez saldırısına uğraması, adeta linç edilmeye çalışılması ve bütün bunların karakola çok yakın yaşanması çok üzüntü vericidir” dedi.

Bilgin sorumluların yakalanması ve adalet önüne çıkarılması talebinde olduklarını söyledi. Gazeteciler Cemiyeti başkanı saldırının kamuoyunda infial uyandıran bir terörist saldırı sonucunda ve provokatif bir amaçla  yapıldığını düşünmekle birlikte “Yaşanılan bir haber alma hakkına, toplumun gerçekleri öğrenme hakkına yönelik bir saldırı olduğu unutulmamalıdır” dedi.

Gerek İstanbul gerekse Midyat’taki acımasız terör saldırılarıyla tüm ulusun büyük bir acı içinde olduğunu kaydeden Bilgin, “Nereden ve kimden gelirse gelsin her türlü terörist saldırıları, şiddet hareketlerini en sert şekilde kınıyoruz. Terör saldırılarında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, ailelerine baş sağlığı ve sabır diliyoruz. Yaralanan vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. Umudumuz ve dileğimiz böyle acıları bir daha yaşamamaktır,” dedi.