Gazeteciler Cemiyeti | Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin: Baro başkanları hak aramaktan, gazeteciler haberden men edilemez
22319
single,single-post,postid-22319,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin: Baro başkanları hak aramaktan, gazeteciler haberden men edilemez

unnamed

23 Haz Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin: Baro başkanları hak aramaktan, gazeteciler haberden men edilemez

Nazmi Bilgin, Ankara girişinde çeşitli illerden gelen baro başkanlarına abluka uygulanmasını ve gazetecilerin de gelişmeyi izlemelerine İçişleri Bakanlığı ve Valilik talimatıyla engel olunmaya çalışılmasını “Türkiye’ye yakışmayan görüntüler” olarak kınadı.

Tüzel kişilikleri ile ilgili değişiklikler öngören yasa taslağına karşı “Savunma Yürüyor” diyerek kendi illerinden yola çıkmış baro başkanlarının başkentte polis bariyerleriyle karşılamak anayasal demokrasiyle bağdaşmadığını vurgulayan Bilgin, “Ankara kapılarında barolar hukukun özgürlüğü için direnme zorunda bırakıldı. Talimatla durduruldular. Gazeteciler bu direnişi takip etmeye çalıştı. Talimatla görev yapmaları engellendi. Devlet ve kurumlarının varlıkları ve işlevlerinin meşruiyeti ferdi kararlardan değil, Anayasa ve kanunlardan kaynaklanmaktadır” dedi.

“Baro başkanları ve yönetimlerinin, sembolik olarak 500 metrelik kente giriş yürüyüşü engellemek için 27 saatlik süreç boyunca adeta polis ablukası altına almak Türkiye’nin tarihine olumsuz bir hatıra bıraktı” diyen Bilgin “Avrupa Konseyi kurucusu, Anayasa’sında hak ve özgürlükleri güvence altına almış, Birleşmiş Milletler hukuka tabii Türkiye’ye yakışmayan süreçte, basın özgürlüğünü de zedeleyen tutumlar göze çarptı,” dedi.

Bilgin, gazetecilerin ayrı bir barikat içerisine alma çabası, canlı yayınlara müdahale edilmesi, görevini yapmakta olan gazetecilere engellemeler yapılması ve son olarak görüntü almalarını araç barikatıyla engellenmesinin üzücü ve hoş olmayan bir Türkiye imajını çizdiğini vurguladı.

Bilgin, “Gazeteciler Cemiyeti olarak her zaman Türkiye’nin toplumsal çıkarlarına, demokrasisine ve kalkınmasına hizmet etmeyi amaçlayan meslek örgütü kimliğinizle hem Baro yönetimlerine hem de sahadaki meslektaşlarımıza yönelik 27 saatlik süreçte yapılan muamelesini kınıyoruz” ifadesini kullandı.