Gazeteciler Cemiyeti | AB-Türkiye Medya Köprüleri Projesi açılış resepsiyonu yapıldı
21874
single,single-post,postid-21874,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

AB-Türkiye Medya Köprüleri Projesi açılış resepsiyonu yapıldı

11

30 May AB-Türkiye Medya Köprüleri Projesi açılış resepsiyonu yapıldı

Bilgin: “Bir ülkede gazeteciler özgür değilse, düşüncelerinden dolayı hapsediliyorlarsa o ülkede demokrasiden bahsetmek mümkün değildir”

Gazeteciler Cemiyeti tarafından Türk ve Avrupalı gazetecilerin birbirlerine yönelik önyargılarını ortadan kaldırmak ve sürdürülebilir ilişkiler yaratmak amacıyla başlatılan ve Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen “AB-Türkiye Medya Köprüleri Projesi”nin açılış resepsiyonu gerçekleştirildi.

Gazeteciler Cemiyeti bünyesinde Avrupa Birliği (AB) tarafından fonlanan AB-Türkiye Medya Köprüleri Projesi’nin açılış resepsiyonu yapıldı. Türk ve Avrupalı gazeteciler arasındaki ağın gelişmesini hedefleyen projenin Gazeteciler Cemiyeti Basın Evi’ndeki açılış resepsiyonuna, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, AB-Türkiye Medya Köprüleri Projesi Koordinatörü ve Başkan Vekili Savaş Kıratlı, Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı’nın yanı sıra Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakcı, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, Romanya’nın Ankara Büyükelçisi Gabriel Catalin, Avrupa Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Vassil Sotirov  ile çok sayıda gazeteci akademisyen ve yabancı misyon temsilcisi katıldı.

Projenin açılış resepsiyonunu sunan Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi Proje (M4D) Koordinatörü ve Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, “Bugün, AB-Türkiye Medya Köprüleri Projesi için paydaşlarımız ve Avrupalı gazeteci dostlarımızla birlikte bütün gün toplantı gerçekleştirdik. Bu projeler çok yoğun çalışmalar sonucu ortaya çıkıyor, katkısı olan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Bilgin, “Amacımız Türkiye’nin yönünü Batıya çevirmek”

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Cemiyet bünyesinde yürütülen projeler aracılığıyla Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü ile demokrasinin gelişimine katkı sunmayı ve gazeteciler arasındaki ilişkinin genişlemesini sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Bilgin,

“Avrupa Birliği Bakanlığı ile yaptığımız projelerde amacımız Türkiye’nin yönünü Batıya çevirmek, basın özgürlüğü ve insan hakları alanında birlikte çalışmaktır. Bir ülkede gazeteciler özgür değilse, düşüncelerinden dolayı hapsediliyorlarsa o ülkede demokrasiden bahsetmek mümkün değildir. Bizler de bir an önce aydınlık ve demokrasinin olduğu bir gelecek için inancımızı kaybetmeden, bu ortamın sağlanması için çalışıyoruz. Bu konuda hepinizin katkı sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.

Kıratlı, “Projenin, Avrupa ve Türkiye ilişkilerine pozitif yönde bir ivme kazandıracağına inanıyoruz”

AB-Türkiye Medya Köprüleri Proje Koordinatörü Savaş Kıratlı, medyanın ülkeler arası ilişkilerde topluma yön veren bir gücü olduğunu belirterek, proje aracılığıyla Avrupa ve Türkiye ilişkilerine pozitif yönde ivme kazandıracağını söyledi. Kıratlı, “Bir yıl sürecek olan projenin genç gazetecilerin mesleğin tüm gerekliliklerini yerine getirmesi, doğru, dürüst ve şeffaf habercilik ilkeleri doğrultusunda mesleklerini icra etmelerinin Avrupa ve Türkiye ilişkilerine pozitif yönde bir ivme kazandıracağına inanıyoruz. Projemizin etkileri sadece Türkiye ile sınırlı değil aynı zamanda Avrupa ülkelerinin de faydalanabilecekleri bir projedir. Bu çalışma ile Avrupa ülkelerinin genç gazeteciler aracılığı ile kendilerini tüm topluma anlatmalarına, tanıtmalarına da aracılık etmiş olacağız. Ülkemizin özgür, dürüst ve şeffaf basın ilkelerine verdiği önemi ve bunun geliştirilmesi için Gazeteciler Cemiyeti olarak gösterdiğimiz çabayı sizlerle paylaşmanın bir basın emekçisi olarak beni gururlandırdığını da belirtmek isterim” dedi.

Berger, “Amacımız gazetecilerin mesleklerini en iyi şekilde yapmalarını sağlamak”

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger de projenin amacının gazetecilerin çalışma koşullarını ve çalışma alanlarını genişletmek, sivil toplum diyaloğunu artırmak ve gazetecilerin mesleklerini en iyi şekilde icra etmeleri için becerilerini geliştirmek olduğunu söyledi. Berger, “Proje, sivil toplum diyalogları kapsamında gerçekleştirildi. Programın amaçları arasında gazetecilerin çalışma koşullarını ve alanlarını genişletmek ve sivil toplum diyalogunu arttırma yer alıyor. Amacımız gazetecilerin mesleklerini en iyi şekilde yapmalarını sağlamak.  Projenin bir diğer amacı da Türkiye ve AB’deki karşılıklı önyargıları ve yanlış anlamaları ortadan kaldırmak. Gazetecilerin bu önyargıların ve yanlış anlamaların üstesinden gelinmesi konusunda önemli rol üstlendiğini düşünüyorum. Projenin başarılı bir şekilde ilerleyeceğine inanıyorum” sözlerine yer verdi.

Kaymakcı, “Basını, AB iletişim stratejilerinde önemli bir aktör olarak görüyoruz”

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, AB Komisyonunun 2019 Genişleme Paketi kapsamında “Türkiye Raporu”nu açıkladığı yoğun bir günde bu programa özellikle katılmayı önemsediğini belirtti. Kaymakcı, “Biz AB üyelik sürecimizde basın ve ifade özgürlüğünün önemini çok iyi biliyoruz. Dolayısıyla özellikle bu akşam buraya katılmak istedim ve basın dünyasına bu süreçte sabırlı olmamız gerektiğini ve güçlükleri aşacağımıza inandığımızı belirtmek için geldim. Bu proje önemli bir proje çünkü basını AB iletişim stratejilerinde önemli bir aktör olarak görüyoruz. Proje sayesinde genç basın mensuplarının AB konusunda daha ayrıntılı eğitim almasını ve verdikleri haberlerde daha doğru, objektif davranmalarını arzu ediyoruz. Umarız gerek Türk basınının, gerek Avrupa basınının sorunlardan değil ama AB’nin geleceğinden, iklim değişikliğinden, dijitalleşmeden, sanattan, müzikten, kültürden daha çok yazdığı günleri hep birlikte göreceğiz” diye konuştu.

Magagnotti, “İnsanları bir araya getirebilmek için sınır ötesi işbirliği üzerinde çalışıyoruz”

Projenin açılış resepsiyonuna katılamayan Avrupa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Paolo Magagnotti’de gönderdiği videoda gazetecilerin insanların birbirlerini anlayabilmeleri için gerekli ortamı sağlayabilmek için daha fazla çalışması gerektiğini söyledi. Magagnotti, “Avrupa Gazeteciler Derneği ile Ankara’daki Gazeteciler Cemiyeti arasındaki bu işbirliğinden mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Farklı gerçeklikler içinde yaşıyoruz, fakat ortak noktalarımız da var. O da güvensizliği aşmak ve güven vermek için gerekli şartları sağlayabilmeliyiz. Barış için, daha iyi anlaşmak için, güven için, daha iyi bir çevre için çalışmalıyız. İşbirliği göstermemiz gereken birçok alan var ve biz medya insanları olarak buna büyük bir katkıda bulunabileceğimizi düşünüyoruz. Bu nedenle insanları bir araya getirebilmek için sınır ötesi işbirliği üzerinde çalışıyoruz. Teşviklerimiz, toplantılarımız ile Avrupa Birliği’ndeki meslektaşlarımızın Türkiye’ye geleceğini ve Türkiye’deki meslektaşlarımızın da bizi daha iyi tanımak için buraya geleceğini düşünüyorum” ifadesini kullandı.

AB-Türkiye Medya Köprüleri Projesi Nedir?

AB-Türkiye Medya Köprüleri Projesi, gazetecilerin uluslararası politika alanındaki kapasitelerini ve gazetecilik becerilerini geliştirmeyi, gazetecilere AB ve Türkiye’deki resmi kurumlar hakkında gerekli bilgileri sağlamayı hedefliyor.  Türkiye- AB arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesine katkı sunmayı, Türk toplumunun AB’ye yönelik bakışını olumlu yönde etkilemeyi de amaçlayan proje, Türkiye’de AB alanında çalışan gazeteciler ve Türkiye üzerine çalışan Avrupalı gazeteciler arasındaki ağın geliştirilmesi, gazetecilerin birbirlerine karşı önyargılarını ortadan kaldırmayı gerçekleştirmek istiyor.
Proje kapsamında, serbest ve tam zamanlı gazetecilerin yanı sıra gazetecilerin kurumsal ve teknik gazetecilik kapasitelerini geliştirmelerine yönelik Gazeteciler Cemiyeti Basın Evi bünyesinde “Diplomasi Akademisi” kurulacak. Aynı zamanda gazetecilerin AB ve AB ülkeleriyle ilgili farkındalıklarının artırılması için AB ülke elçiliklerinin katılımıyla Gazeteciler Cemiyeti ev sahipliğinde “AB Günleri” düzenlenecek. Ayrıca diplomasi ve uluslararası haber servislerinde çalışan Türk gazeteciler ve AB’deki meslektaşları arasında karşılıklı çalışma ziyaretleri de yine proje kapsamında gerçekleştirilecekler arasında yer alıyor.

1 IMG_1151 AB-TÜRKİYE MEDYA KÖPRÜLERİ PROJE KOORDİNATÖRÜ SAVAŞ KIRATLIAvrupa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Paolo MagagnottiIMG_1038